Gusztáv
3 °C
7 °C

A britek most elvetik az eurót

2002.04.23. 11:55
A legújabb felmérés szerint a briteknek csupán egyharmada támogatja az euró bevezetését. A csekély mértékű támogatás értékét tovább csökkenti, hogy az európártiak fele úgy gondolja: a közös pénz bevezetése nem jár majd együtt a font megszűnésével, hanem a két valuta egymás mellett is létezhet. Ez persze tévedés.
Az ICM közvélemény-kutató intézet legújabb felmérése azt mutatja: a britek többsége (52 százaléka) továbbra sem kíván lemondani nemzeti valutájáról. Emellett a közvélemény 30 százaléka sosem szavazná meg az eurózónához való csatlakozást - írja az EUobserver.com.

A nők és a fiatalok ellene

A jómódú, felsőfokú végzettségű férfiak a közös európai valuta tipikus hívei, míg leginkább a nők és a fiatalok ellenzik az euró bevezetését. Az emberek azt gondolják, a befolyásos üzleti élet fogja eldönteni, hogy csatlakozik-e Nagy-Britannia a monetáris unióhoz. A közvélemény emellett úgy véli: az ország végül is bevezeti az eurót.

A felmérésből kiderül: a britek egy részének homályosak az ismeretei a pénzcseréről. Például az eurót támogató tábor fele úgy tudja: az euróátállás nem követeli meg a font megszűnését, a két valuta majd párhuzamosan létezhet egymás mellett.

Elmennek a befektetők?

Az euró bevezetésének előnyeként a megkérdezettek leginkább az utazások megkönnyítését, a kereskedelem fellendítését, az árak összehasonlítását az eurózónában és az ennek következtében létrejövő alacsonyabb árakat említették meg. Az euró előnyeként veszik számításba azt a tényezőt is, hogy a befektetők esetleg elhagyják az országot, ha az nem csatlakozik az eurózónához.

Rossz emlékek

Az euró bevezetése elleni legfőbb érvként az euróátállás milliárdos költségét nevezték meg, amit hasznosabb lenne az oktatásra és az egészségügyre költeni. A kedvelt euróellenes argumentumok közé tartozik az adók feletti kontroll elvesztésének lehetősége, valamint az európai árfolyam-mechanizmus rendszerének rossz emléke. (A font az 1992-es pénzügyi válság idején kilépett az európai monetáris rendszerből.)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!