Ivó, Milán
EUR 383,32 Ft
USD 365,34 Ft
6 °C
26 °C

Az EKB kamatlábakról szóló szavazása titkos marad

2002.04.24. 14:58
Az Európai Központi Bank (EKB) jelenleg nem tartja ésszerűnek nyilvánosságra hozni a kamatlábakról döntő szavazások részleteit - jelentette ki az EKB alelnöke. Christian Noyer azonban nem zárta ki, hogy a jövőben sor kerülhet erre, ám az semmiképpen sem derülhet ki, hogy a bank kormányzótanácsának egyes tagjai miként szavaztak.
Az Európai Parlament gazdasági és pénzügyi bizottsága előtt Noyer azzal indokolta a titkosság fenntartását, hogy a kormányzótanács szavazásának nyilvánosságra kerülésével a monetáris politikáról hozott döntéseket a nemzeti preferenciák alapján ítélnék meg, ami sértené azt az elvet, miszerint a kormányzótanácsban részt vevő bankárok az eurózóna érdekeit tartják szem előtt - írja a Financial Times.

Jegyzőkönyvet, nevek nélkül!

Az EKB francia alelnökével szemben utóda, a hivatalát június 1-jén elfoglaló görög Lucas Papademos az EP szakbizottsága előtt azt a véleményt fogalmazta meg, hogy az anonim szavazási jegyzőkönyv nyilvánosságra hozása jelzésértékű lenne a pénzügyi piacok felé. (Természetesen Papademos sem támogatja a kormányzótanács egyes tagjainak szavazatának ismertetését, mivel ez saját országukban a politikusok nyomásának tenné ki az érintetteket.)

Higgyék el: konszenzus, vagy nagy többség van

A jelenlegi görög jegybankelnök szavait számos gazdasági szakértő és piaci szereplő üdvözölte, mivel annak jeleként értékelték, hogy az új alelnök a frankfurti bank átláthatóságát fogja elősegíteni. Ugyanis az EKB az amerikai Federal Reserve-vel, az angol nemzeti bankkal, illetve más központi bankokkal szemben nem teszi nyilvánossá döntéshozó testülete üléseinek szavazási részleteit és jegyzőkönyvét.

Az EKB elnöke, Wim Duisenberg már többször leszögezte, hogy az EKB kormányzótanácsa sosem formális szavazás során dönt a kamatlábakról, hanem vagy konszenzusos döntést hoz, vagy jelentős többség mellett határoz.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek