Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A britek fele nem hallott arról, hogy bevezették az eurót

2002.04.25. 09:39
Minden második britnek fogalma sincs arról, hogy már az euró helyettesíti 12 európai ország nemzeti valutáját. Az Európai Bizottság számára készült márciusi Eurobarometer felmérésből kiderül: a britek kétharmada azzal sincs tisztában, hogy az EU-tagállamok közül Dánia és Svédország sem tagja az eurózónának.
A The Guardian című brit lap által ismertetett kutatás adatai szerint a szigetország lakóinak csupán 39 százaléka állítja magáról, hogy jól informált euró-ügyben. Ezzel szemben Svédországban 46, Dániában 48 százalékos az arány. A három kívülálló ország közül Nagy-Britanniában a legmagasabb azok aránya is, akik szerint az euró bevezetése sok kellemetlenséggel járt az eurózóna országaiban.

Bizalom nincs, tisztelet van

A britek harmada szerint az euró bevezetése sok problémát okozna Nagy-Britanniában is, majdnem felük úgy gondolja, hogy az árakat felkerekítenék az euróátállás alatt. Az euró bevezetésével szembeni jelentős bizalmatlanság ellenére 58 százalékuk úgy véli: az euró használata európaibbá teszi az eurózóna polgárait. A másik két kívülálló országban kevesebben gondolják így.

A megkérdezettek 48 százaléka nincs tisztában azzal, hogy egy euró menyi fontnak felel meg. (1 euró=62 penny). Azonban ez nem is olyan rossz adat, ha tekintetbe vesszük, hogy a dollár esetében is 42 százalékos a tájékozatlanok aránya.

Euró-vakáció

A felmérésből kiderül az is: a britek csupán 23 százalékának kezében volt már az euró érméje vagy bankjegye. A szigetország európárti kampányolói szerint a nyáron jelentősen csökkenhet az euróval szembeni tájékozatlanság, mivel a britek milliói nyaralnak majd az európai kontinensen, ami jó alkalom lesz a közös európai valutával való ismerkedésre.