Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

A britek fele nem hallott arról, hogy bevezették az eurót

2002.04.25. 09:39
Minden második britnek fogalma sincs arról, hogy már az euró helyettesíti 12 európai ország nemzeti valutáját. Az Európai Bizottság számára készült márciusi Eurobarometer felmérésből kiderül: a britek kétharmada azzal sincs tisztában, hogy az EU-tagállamok közül Dánia és Svédország sem tagja az eurózónának.
A The Guardian című brit lap által ismertetett kutatás adatai szerint a szigetország lakóinak csupán 39 százaléka állítja magáról, hogy jól informált euró-ügyben. Ezzel szemben Svédországban 46, Dániában 48 százalékos az arány. A három kívülálló ország közül Nagy-Britanniában a legmagasabb azok aránya is, akik szerint az euró bevezetése sok kellemetlenséggel járt az eurózóna országaiban.

Bizalom nincs, tisztelet van

A britek harmada szerint az euró bevezetése sok problémát okozna Nagy-Britanniában is, majdnem felük úgy gondolja, hogy az árakat felkerekítenék az euróátállás alatt. Az euró bevezetésével szembeni jelentős bizalmatlanság ellenére 58 százalékuk úgy véli: az euró használata európaibbá teszi az eurózóna polgárait. A másik két kívülálló országban kevesebben gondolják így.

A megkérdezettek 48 százaléka nincs tisztában azzal, hogy egy euró menyi fontnak felel meg. (1 euró=62 penny). Azonban ez nem is olyan rossz adat, ha tekintetbe vesszük, hogy a dollár esetében is 42 százalékos a tájékozatlanok aránya.

Euró-vakáció

A felmérésből kiderül az is: a britek csupán 23 százalékának kezében volt már az euró érméje vagy bankjegye. A szigetország európárti kampányolói szerint a nyáron jelentősen csökkenhet az euróval szembeni tájékozatlanság, mivel a britek milliói nyaralnak majd az európai kontinensen, ami jó alkalom lesz a közös európai valutával való ismerkedésre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!