Ezernégyszáz hamis euróbankjegy

2002.04.25. 15:17
Mindeddig nem kerültek forgalomba profi minőségű hamis eurók - állítja az Európai Központi Bank. Olyan is előfordult, hogy 300 euróssal próbált fizetni valaki, miközben ilyen címlet nem is létezik.
A február 28-án befejeződött euróátállás időszakát értékelő jelentésében az eurózóna központi bankja azt írja: a komolyabb hamisítványok felbukkanásának megakadályozásában nagy szerepet játszott, hogy az euró bankjegyeit csupán négy hónappal az euró január 1-i bevezetése előtt mutatták be.

Gyenge utánzatok

Az új pénz bevezetése előtt egyáltalán nem is kerültek elő hamisítványok, az euróátállás két hónapjában viszont a hatóságok 1485 hamis euróbankjegyet találtak. Mindegyikük gyenge minőségű utánzatnak bizonyult, másológéppel, számítógépes nyomtatóval vagy szkennerrel készültek. Az érmehamisítványok között pedig olyan "remekművet" is találni, mint az Írországban felbukkant fémpénz, amelynek euro feliratáról hiányzott az "o" betű.

Nem létező eurócímlet

Az euró bevezetése előtt tartani lehetett attól, hogy különböző bűnözői csoportok majd abból próbálnak hasznot húzni, hogy az emberek nem ismerik kellően az új pénzt. Éppen ezért az Európai Központi Bank 80 millió euróért hirdetési kampányt indított a lakosság körében a közös európai valuta fogadására. Azonban voltak, akik ennek ellenére is próbálkoztak: Finnországban egy 300 eurós bankjegyen akartak túladni, márpedig "igazi" euróból nincs is ilyen címlet.  • Bérelnék
  • Bankszámla