Olivér
4 °C
8 °C

Költségvetési figyelmeztetés négy EU-tagállamnak

2002.04.29. 12:30
Az Európai Bizottság figyelmeztetésben részesítette Németországot, Franciaországot, Olaszországot és Portugáliát, hogy 2004-re hozzák egyensúlyba vagy a közeli állapotba költségvetésüket.
Az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért felelős tagja, Pedro Solbes kijelentette: a Bizottság nem értene egyet azzal, hogy a négy ország kormánya az eredetileg 2004-re kitűzött célt 2005-ben vagy később valósítsa meg.

A Bizottság hajthatatlansága abból ered, hogy a monetáris unió hitele megköveteli: az eurózóna tagjai tartsák magukat a költségvetési vállalásokhoz. Azonban a költségvetés egyensúlyba hozása komoly fejtörést okozhat a négy ország vezetőinek - írja a Financial Times.

Le Pen máris fejtörést okoz

A jelenlegi francia elnök, Jacques Chirac újraválasztása elemzők szerint biztosnak tűnik, azonban az EU-ellenes Le Pen sikere felteheti a kérdést, hogy érdemes-e Chiracnak a brüsszeli fiskális szigorra tekintettel lennie kampányában. Olaszország, illetve az őszi választások előtt álló Németország kormányának is komoly kihívást jelent a Bizottság elvárásának teljesítése az állami költekezés lefaragása nélkül.

Lesz némi engedmény

Mindenestre Solbes biztos szerint a Bizottság annyi engedményt valószínűleg fog tenni a bajban lévő kormányoknak, hogy a GDP 0,5 százalékát kitevő hiányt produkáló büdzsét még egyensúlyközeli költségvetésként fogadja el. A Bizottság előrejelzése szerint idén Olaszországban 1,3, Franciaországban 1,9, Portugáliában 2,6, Németországban 2,8 százalékos lesz a költségvetési hiány.

Mint ismert, idén februárban Németország és Portugália csak úgy úszta meg a hivatalos uniós figyelmeztetést, amiért költségvetési hiányuk megközelítette a GDP három százalékát, hogy kötelezettséget vállaltak arra: a deficitet idén három százalék alatt tartják, és 2004-re egyensúlyi helyzetbe hozzák költségvetésüket. A három százalékos küszöb átlépését az 1997-ben aláírt, az eurózóna monetáris biztonságát célzó stabilitási és növekedési paktum tiltja meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?