Költségvetési figyelmeztetés négy EU-tagállamnak

2002.04.29. 12:30
Az Európai Bizottság figyelmeztetésben részesítette Németországot, Franciaországot, Olaszországot és Portugáliát, hogy 2004-re hozzák egyensúlyba vagy a közeli állapotba költségvetésüket.
Az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért felelős tagja, Pedro Solbes kijelentette: a Bizottság nem értene egyet azzal, hogy a négy ország kormánya az eredetileg 2004-re kitűzött célt 2005-ben vagy később valósítsa meg.

A Bizottság hajthatatlansága abból ered, hogy a monetáris unió hitele megköveteli: az eurózóna tagjai tartsák magukat a költségvetési vállalásokhoz. Azonban a költségvetés egyensúlyba hozása komoly fejtörést okozhat a négy ország vezetőinek - írja a Financial Times.

Le Pen máris fejtörést okoz

A jelenlegi francia elnök, Jacques Chirac újraválasztása elemzők szerint biztosnak tűnik, azonban az EU-ellenes Le Pen sikere felteheti a kérdést, hogy érdemes-e Chiracnak a brüsszeli fiskális szigorra tekintettel lennie kampányában. Olaszország, illetve az őszi választások előtt álló Németország kormányának is komoly kihívást jelent a Bizottság elvárásának teljesítése az állami költekezés lefaragása nélkül.

Lesz némi engedmény

Mindenestre Solbes biztos szerint a Bizottság annyi engedményt valószínűleg fog tenni a bajban lévő kormányoknak, hogy a GDP 0,5 százalékát kitevő hiányt produkáló büdzsét még egyensúlyközeli költségvetésként fogadja el. A Bizottság előrejelzése szerint idén Olaszországban 1,3, Franciaországban 1,9, Portugáliában 2,6, Németországban 2,8 százalékos lesz a költségvetési hiány.

Mint ismert, idén februárban Németország és Portugália csak úgy úszta meg a hivatalos uniós figyelmeztetést, amiért költségvetési hiányuk megközelítette a GDP három százalékát, hogy kötelezettséget vállaltak arra: a deficitet idén három százalék alatt tartják, és 2004-re egyensúlyi helyzetbe hozzák költségvetésüket. A három százalékos küszöb átlépését az 1997-ben aláírt, az eurózóna monetáris biztonságát célzó stabilitási és növekedési paktum tiltja meg.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás