Menyhért, Mirjam
18 °C
32 °C

Erősödő brit euró-szkepticizmus

2002.04.29. 12:25
Akár egyharmadával is növelheti a munkanélküliség mértékét Nagy-Britanniában, ha nem megfelelő fontárfolyam mellett csatlakozik az ország az eurózónához - állítja egy brit gazdasági elemző cég, az Oxford Economic Forecasting.
Az ország euróellenes szervezetének készült jelentésben a gazdasági szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy a túl magas vagy túl alacsony fontárfolyam melletti euró-bevezetésnek katasztrofális hatása lehet az ország gazdasági stabilitására - írja a The Guardian. Mindkét esetben a gazdasági ciklusok változásával lehet számolni, a kérdés csak az, hogy a fellendülés vagy a dekonjunktúra következik be először - véli az Oxford Economic Forecasting igazgatója.

Visszaesés vagy/és infláció?

A cég jelentése szerint, ha a megfelelő árfolyamszintnél 10 százalékkal magasabb árfolyam mellett csatlakozna Nagy-Britannia az eurózónához, akkor három év alatt több mint 4 százalékkal csökkenne a GDP mértéke, a munkanélküliek száma pedig 275 ezerrel növekedne. Az alulértékelt font is kedvezőtlen következményekkel járna: inflációhoz és nyomában recesszióhoz vezetne.

A gazdasági szakemberek más-más árfolyamot tartanak megfelelőnek, az 1,63 euróstól - ami közel van a jelenlegi szinthez - az 1,23 eurósig. Az Oxford Economic Forecasting a becslések két végletének közepét tartja elfogadhatónak.