Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Erősödő brit euró-szkepticizmus

2002.04.29. 12:25
Akár egyharmadával is növelheti a munkanélküliség mértékét Nagy-Britanniában, ha nem megfelelő fontárfolyam mellett csatlakozik az ország az eurózónához - állítja egy brit gazdasági elemző cég, az Oxford Economic Forecasting.
Az ország euróellenes szervezetének készült jelentésben a gazdasági szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy a túl magas vagy túl alacsony fontárfolyam melletti euró-bevezetésnek katasztrofális hatása lehet az ország gazdasági stabilitására - írja a The Guardian. Mindkét esetben a gazdasági ciklusok változásával lehet számolni, a kérdés csak az, hogy a fellendülés vagy a dekonjunktúra következik be először - véli az Oxford Economic Forecasting igazgatója.

Visszaesés vagy/és infláció?

A cég jelentése szerint, ha a megfelelő árfolyamszintnél 10 százalékkal magasabb árfolyam mellett csatlakozna Nagy-Britannia az eurózónához, akkor három év alatt több mint 4 százalékkal csökkenne a GDP mértéke, a munkanélküliek száma pedig 275 ezerrel növekedne. Az alulértékelt font is kedvezőtlen következményekkel járna: inflációhoz és nyomában recesszióhoz vezetne.

A gazdasági szakemberek más-más árfolyamot tartanak megfelelőnek, az 1,63 euróstól - ami közel van a jelenlegi szinthez - az 1,23 eurósig. Az Oxford Economic Forecasting a becslések két végletének közepét tartja elfogadhatónak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?