István, Vajk
17 °C
34 °C

Jövőre 98 milliárd euróval gazdálkodhat az EU

2002.05.02. 12:42
Az Európai Bizottság elkészítette az Európai Unió 2003-as költségvetésének előzetes tervezetét. A javaslat 98,2 milliárd euróval (közel 24 ezermilliárd forint) számol, ami az ideihez képest 2,7 százalékkal növelné a büdzsé összegét. A tervezetet még a tagállamok kormányainak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia.
Az Európai Bizottság költségvetési ügyekért felelős tagja, Michaele Schreyer által bemutatott tervezet összegének közel fele (45,118 milliárd euró) a közös mezőgazdasági politika finanszírozására irányul. Ez azt jelenti, hogy 2002-hez képest 1,9 százalékkal szán több pénzt a jövő évi költségvetésben a Bizottság az agrárpolitika támogatására. A strukturális műveletekre a brüsszeli testület az összköltségvetés majdnem harmadát különítette el (33,838 milliárd euró) - írja az EUobserver.com.

Leginkább az adminisztráció költsége nő

A tervezet szerint az uniós intézmények adminisztrációs kiadásai 5,447 milliárd euróra rúgnának, ami 5,2 százalékos növekedést takar. A Bizottság adminisztratív reformjáért felelős tagja, Neil Kinnock felhívta arra a figyelmet, hogy a Bizottság munkatársainak száma a bővítés révén 3900 fővel fog növekedni, ami a jelenlegi állomány 13 százalékos bővülését eredményezi. Kinnock szerint a létszámnövekedés mértékletesnek is tekinthető, ha figyelembe vesszük, hogy a 10 új ország csatlakozása 9 új hivatalos nyelvet és 70 millió új uniós polgárt jelent.

Enyhítik a németek terheit

A költségvetési biztos arra is kitért, hogy a német hozzájárulás mértéke, amely a jelenlegi büdzsé 24 százalékát jelenti, a jövő évben csökkenhet. Németország bruttó hozzájárulása az uniós költségvetéshez jelenleg 22,6 milliárd eurót tesz ki. A Handelsblatt című német lap arra mutatott rá, hogy az ország kétszer annyit fizet be a közös kasszába, mint amennyit onnan visszakap.