Ödön
1 °C
11 °C

Jövőre 98 milliárd euróval gazdálkodhat az EU

2002.05.02. 12:42
Az Európai Bizottság elkészítette az Európai Unió 2003-as költségvetésének előzetes tervezetét. A javaslat 98,2 milliárd euróval (közel 24 ezermilliárd forint) számol, ami az ideihez képest 2,7 százalékkal növelné a büdzsé összegét. A tervezetet még a tagállamok kormányainak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia.
Az Európai Bizottság költségvetési ügyekért felelős tagja, Michaele Schreyer által bemutatott tervezet összegének közel fele (45,118 milliárd euró) a közös mezőgazdasági politika finanszírozására irányul. Ez azt jelenti, hogy 2002-hez képest 1,9 százalékkal szán több pénzt a jövő évi költségvetésben a Bizottság az agrárpolitika támogatására. A strukturális műveletekre a brüsszeli testület az összköltségvetés majdnem harmadát különítette el (33,838 milliárd euró) - írja az EUobserver.com.

Leginkább az adminisztráció költsége nő

A tervezet szerint az uniós intézmények adminisztrációs kiadásai 5,447 milliárd euróra rúgnának, ami 5,2 százalékos növekedést takar. A Bizottság adminisztratív reformjáért felelős tagja, Neil Kinnock felhívta arra a figyelmet, hogy a Bizottság munkatársainak száma a bővítés révén 3900 fővel fog növekedni, ami a jelenlegi állomány 13 százalékos bővülését eredményezi. Kinnock szerint a létszámnövekedés mértékletesnek is tekinthető, ha figyelembe vesszük, hogy a 10 új ország csatlakozása 9 új hivatalos nyelvet és 70 millió új uniós polgárt jelent.

Enyhítik a németek terheit

A költségvetési biztos arra is kitért, hogy a német hozzájárulás mértéke, amely a jelenlegi büdzsé 24 százalékát jelenti, a jövő évben csökkenhet. Németország bruttó hozzájárulása az uniós költségvetéshez jelenleg 22,6 milliárd eurót tesz ki. A Handelsblatt című német lap arra mutatott rá, hogy az ország kétszer annyit fizet be a közös kasszába, mint amennyit onnan visszakap.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?