Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Euró Albániában is?

2002.05.03. 15:28
Az albán központi bank az euró bevezetésének lehetőségéről készített tanulmányt. A jelentés támogatja a nemzeti valuta, a lek lecserélését a közös európai pénzre, mivel ez kedvező lenne az ország gazdaságára nézve. A tanulmány szerzője szerint nem az a kérdés, hogy bevezeti-e az eurót Albánia, hanem az, hogy mikor.
A tanulmány készítője, a központi bank kutatási igazgatója szerint az euró bevezetése segítené az albán hatóságokat annak a feketegazdaságnak a korlátozásában, amely jelenleg az ország pénzforgalmának 40-55 százalékára terjed ki.

Kisebb infláció

A Szabad Európa Rádiónak nyilatkozó Selami Xhepa úgy véli: az euróval kisebb lenne az infláció, és ennek nyomán a kamatok is csökkennének, továbbá az ország vonzóbbá válna a külföldi tőke előtt. Másrészt az euró megszüntetné az Albánia és a környező régió közötti gazdasági egyenlőtlenséget. Ehhez hozzátartozik az is, hogy Macedónia kivételével Albánia összes szomszédjában (Montenegró, Koszovó, Görögország) az eurót használják hivatalos fizetőeszközként. Az euró mellett szól még, hogy Albánia kereskedelemének több mint 90 százaléka az Európai Unió tagállamaival, főként Olaszországgal bonyolódik.

Könnyebb a pénzt hazaadni

Az Európai Bizottság tiranai képviselete, illetve a független albán gazdaságkutató intézet által is üdvözölt tanulmány szerzője kiemelte: az euró bevezetésének tervét nemcsak Albániában fogadják kedvezően, hanem a külföldön is. Nem elhanyagolható szempont, hogy a két eurózóna-tag országban, Görögországban és Olaszországban mintegy 600-800 ezer albán dolgozik, s ők jelentős összegekkel segítik az otthoniakat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!