Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Brit humoristák az euró ellen

2002.05.13. 10:45
A brit humor jeles alakjai szerepelnek egy euróellenes kampányfilmben. Az "Európa igen, euró nem" elnevezésű brit mozgalom 90 másodperces reklámját június közepén kezdik vetíteni a mozikban.
A reklámban a brit komédia három sztárja: Harry Enfield, Vic Reeves és Rik Mayall szerepel. Enfield egy bugyuta fickót alakít a filmben, aki azt állítja, hogy támogatja az eurót, bár nincs miért, azon kívül, hogy annak angol kiejtése hasonlít a vizelet szó (urine) angol megfelelőjének hangzásához.

Reeves egy shoppingtévé bemondóját játssza, aki a nézőknek egy köteg euróbankjegyet, illetve egy tekercs WC-papírt ajánl - de inkább az utóbbit javasolja.

A harmadik komikus, Mayall Hitlernek öltözve a nürnbergi gyűlések stílusában az euró szükségszerűségéről beszél, azonban a tömeg a "nem" szót harsogja vissza.

Másfél perc - egymillió font

Rik Mayall
A filmben az eurózóna országainak átlagemberei is megszólalnak. Nyilván "spontán módon" arról számolnak be, hogy milyen problémákat okozott az euró bevezetése.

A reklámban felbukkan még a Munkáspárt euróellenes szárnyának két képviselője is. A Labour más szempontból is kötődik a reklámhoz, ugyanis az egyik színész, Enfield korábban adományokkal támogatta a Munkáspártot.

Az euróellenes kampány vezetői remélik: az 1 millió fontba kerülő reklámfilm meggyőzi az embereket arról, hogy az euró bevezetése elleni küzdelem nem csak a konzervatív párti politikusok szívügye.

Bolondosok gyülekezete

A másik oldal, a "Britannia Európában" elnevezésű mozgalom igazgatója az akcióról azt nyilatkozta: "Mindig is tudtuk, hogy az euróellenes kampány bolondos emberek gyülekezete".