Ödön
1 °C
11 °C

Brit humoristák az euró ellen

2002.05.13. 10:45
A brit humor jeles alakjai szerepelnek egy euróellenes kampányfilmben. Az "Európa igen, euró nem" elnevezésű brit mozgalom 90 másodperces reklámját június közepén kezdik vetíteni a mozikban.
A reklámban a brit komédia három sztárja: Harry Enfield, Vic Reeves és Rik Mayall szerepel. Enfield egy bugyuta fickót alakít a filmben, aki azt állítja, hogy támogatja az eurót, bár nincs miért, azon kívül, hogy annak angol kiejtése hasonlít a vizelet szó (urine) angol megfelelőjének hangzásához.

Reeves egy shoppingtévé bemondóját játssza, aki a nézőknek egy köteg euróbankjegyet, illetve egy tekercs WC-papírt ajánl - de inkább az utóbbit javasolja.

A harmadik komikus, Mayall Hitlernek öltözve a nürnbergi gyűlések stílusában az euró szükségszerűségéről beszél, azonban a tömeg a "nem" szót harsogja vissza.

Másfél perc - egymillió font

Rik Mayall
A filmben az eurózóna országainak átlagemberei is megszólalnak. Nyilván "spontán módon" arról számolnak be, hogy milyen problémákat okozott az euró bevezetése.

A reklámban felbukkan még a Munkáspárt euróellenes szárnyának két képviselője is. A Labour más szempontból is kötődik a reklámhoz, ugyanis az egyik színész, Enfield korábban adományokkal támogatta a Munkáspártot.

Az euróellenes kampány vezetői remélik: az 1 millió fontba kerülő reklámfilm meggyőzi az embereket arról, hogy az euró bevezetése elleni küzdelem nem csak a konzervatív párti politikusok szívügye.

Bolondosok gyülekezete

A másik oldal, a "Britannia Európában" elnevezésű mozgalom igazgatója az akcióról azt nyilatkozta: "Mindig is tudtuk, hogy az euróellenes kampány bolondos emberek gyülekezete".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?