Natália
1 °C
7 °C

Az euró csökkentette a vásárlási kedvet Németországban

2002.05.15. 10:59
Minden második német idén eláll a nagyobb bevásárlásoktól az euró bevezetésekor tapasztalt áremelkedések miatt.
A müncheni társadalomkutató intézet felmérése szerint a németek 54 százaléka nem tervez ebben az évben nagyobb kiadásokkal járó vásárlásokat. A német dpa hírügynökség megbízásából készült kutatás adataiból kitűnik: különösen Kelet-Németországban magas a költekezéstől tartózkodók aránya. Míg ott a polgárok 63 százaléka teszi félre idén a pénzét, addig az ország nyugati felében 52 százalékos a takarékoskodási hajlam.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung által idézett szakértői vélemény szerint a vásárlási kedv megcsappanása miatt a kiskereskedelemben elkerülhetetlenek lesznek a nagyobb árleszállítások. (A német kiskereskedelmi forgalom márciusban 3,2 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt.)

Vita az euró szerepéről

A felmérések azt mutatják: a német vásárlók az euró bevezetését okolják az árak drágulása miatt. A hivatalos adatok szerint azonban az árnövekedéshez hozzájárultak az adóemelések, és a szokatlanul kemény tél hatásai is. Másrészt a német statisztikai hivatal - a fogyasztóvédők állításával ellentétben - nem talált arra mutató jelet, hogy a kiskereskedők nagy számban az új pénzre való átállás leple alatt felkerekítették az árakat.

Ezzel szemben Hans Eichel pénzügyminiszter a minap elismerte: a kiskereskedelmi szektor áremelésre használta fel az euró bevezetését. Eichel szerint talán hiba volt, hogy nem fagyasztották be az árakat az euróátállás ideje alatt, mint azt tették Franciaországban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?