Tekla
8 °C
20 °C

Az euró csökkentette a vásárlási kedvet Németországban

2002.05.15. 10:59
Minden második német idén eláll a nagyobb bevásárlásoktól az euró bevezetésekor tapasztalt áremelkedések miatt.
A müncheni társadalomkutató intézet felmérése szerint a németek 54 százaléka nem tervez ebben az évben nagyobb kiadásokkal járó vásárlásokat. A német dpa hírügynökség megbízásából készült kutatás adataiból kitűnik: különösen Kelet-Németországban magas a költekezéstől tartózkodók aránya. Míg ott a polgárok 63 százaléka teszi félre idén a pénzét, addig az ország nyugati felében 52 százalékos a takarékoskodási hajlam.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung által idézett szakértői vélemény szerint a vásárlási kedv megcsappanása miatt a kiskereskedelemben elkerülhetetlenek lesznek a nagyobb árleszállítások. (A német kiskereskedelmi forgalom márciusban 3,2 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt.)

Vita az euró szerepéről

A felmérések azt mutatják: a német vásárlók az euró bevezetését okolják az árak drágulása miatt. A hivatalos adatok szerint azonban az árnövekedéshez hozzájárultak az adóemelések, és a szokatlanul kemény tél hatásai is. Másrészt a német statisztikai hivatal - a fogyasztóvédők állításával ellentétben - nem talált arra mutató jelet, hogy a kiskereskedők nagy számban az új pénzre való átállás leple alatt felkerekítették az árakat.

Ezzel szemben Hans Eichel pénzügyminiszter a minap elismerte: a kiskereskedelmi szektor áremelésre használta fel az euró bevezetését. Eichel szerint talán hiba volt, hogy nem fagyasztották be az árakat az euróátállás ideje alatt, mint azt tették Franciaországban.