Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A legnagyobb brit szakszervezet az euró ellen

2002.05.17. 10:46
Nagy-Britannia legnagyobb szakszervezete, az UNISON nem támogatja az euró bevezetését. Az 1,3 millió munkavállalót képviselő szakszervezet által kiadott dokumentum szerint az eurózónához való csatlakozás 22 milliárd fonttal csökkentheti a brit közszolgáltatásokra fordítható összeget.
Az euró bevezetésének gazdasági hatásaival foglakozó vitairat szerint az eurózóna monetáris biztonságáért felelős stabilitási és növekedési paktum szigorú költségvetési kritériuma azt jelenti, hogy Nagy-Britanniának a valutaunió tagjaként jelentősen csökkenteni kellene a közkiadásokat. A szakszervezet idézi a brit gazdaság- és társadalomkutató intézet becslését, miszerint 22 milliárd fonttal csökkenhetnek a köz javára fordítható állami kiadások az eurózónához való csatlakozás révén.

Az UNISON főtitkára úgy véli: katasztrofális hatású lenne, ha ekkora összegtől elesnének a közszolgáltatások. Dave Prentis kiemelte: ez azért is lenne különösen káros, mert a kormányzat épp most kezdett el nagyobb összegeket az egészségügyre és az oktatásra fordítani.

5 + 1 kritérium?

A szakszervezet úgy véli, hogy a kormánynak akkor szabad az euró bevezetése mellett döntenie, ha az nem hat károsan a közkiadások mértékére. Az UNISON szerint ezért ezzel az elemmel - egyfajta hatodik kritériummal - is ki kellene egészíteni a pénzügyminisztérium által az euró bevezetésének feltételéül az ország gazdasága számára meghatározott öt kritériumot. Ezek a brit gazdaság és az eurózóna gazdasága közötti konvergenciával, a gazdasági rugalmassággal, az euró bevezetésének a szigetországi befektetésekre, a pénzügyi szektorra, illetve a munkaerőpiacra gyakorolt hatásával kapcsolatosak.