Lóránt, Loránd
-3 °C
3 °C

A legnagyobb brit szakszervezet az euró ellen

2002.05.17. 10:46
Nagy-Britannia legnagyobb szakszervezete, az UNISON nem támogatja az euró bevezetését. Az 1,3 millió munkavállalót képviselő szakszervezet által kiadott dokumentum szerint az eurózónához való csatlakozás 22 milliárd fonttal csökkentheti a brit közszolgáltatásokra fordítható összeget.
Az euró bevezetésének gazdasági hatásaival foglakozó vitairat szerint az eurózóna monetáris biztonságáért felelős stabilitási és növekedési paktum szigorú költségvetési kritériuma azt jelenti, hogy Nagy-Britanniának a valutaunió tagjaként jelentősen csökkenteni kellene a közkiadásokat. A szakszervezet idézi a brit gazdaság- és társadalomkutató intézet becslését, miszerint 22 milliárd fonttal csökkenhetnek a köz javára fordítható állami kiadások az eurózónához való csatlakozás révén.

Az UNISON főtitkára úgy véli: katasztrofális hatású lenne, ha ekkora összegtől elesnének a közszolgáltatások. Dave Prentis kiemelte: ez azért is lenne különösen káros, mert a kormányzat épp most kezdett el nagyobb összegeket az egészségügyre és az oktatásra fordítani.

5 + 1 kritérium?

A szakszervezet úgy véli, hogy a kormánynak akkor szabad az euró bevezetése mellett döntenie, ha az nem hat károsan a közkiadások mértékére. Az UNISON szerint ezért ezzel az elemmel - egyfajta hatodik kritériummal - is ki kellene egészíteni a pénzügyminisztérium által az euró bevezetésének feltételéül az ország gazdasága számára meghatározott öt kritériumot. Ezek a brit gazdaság és az eurózóna gazdasága közötti konvergenciával, a gazdasági rugalmassággal, az euró bevezetésének a szigetországi befektetésekre, a pénzügyi szektorra, illetve a munkaerőpiacra gyakorolt hatásával kapcsolatosak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!