Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Szópárbaj az eurózóna előszobájában

2006.01.18. 08:15
Az európai valuta 2008-as bevezetésére készülő lettek akár az Európai Bíróság előtt is készek kiharcolni, hogy a közös pénz nevét "eiro"-nak írhassák: ugyancsak a helyesírás kérdése tűnik egyre inkább első számú problémának Máltán és Szlovéniában.
Az euró bevezetésével kapcsolatban már nem csak az inflációs mutató, az államadósság mértéke vagy éppen az államháztartási hiány tényleges, illetve remélt alakulása körül éleződnek ki a politikusok közötti konfliktusok - egyes országokban egyre inkább nyelvi jelleget öltenek a közös pénz körüli viták.

Az Egyesült Királysággal és Dániával ellentétben a tíz, 2004-ben csatlakozott tagállam nem rendelkezik kívül maradási joggal, így idővel kénytelen lesz bevezetni a közös európai devizát - csak az nem egyértelmű egyelőre, hogy hogy is hívják majd ezt a pénznemet. A régi tagországok közül csak Görögországban merült fel korábban, hogy a bankjegyeken a többi tagállam által elfogadott "euro" kiíráson túl szerepeljen a pénz görög írásjelekbe öntött neve is, amit a többi tagország el is fogadott. Csakhogy az újonnan csatlakozók közül egyre többen igénylik, hogy saját helyesírási szabályaiknak megfelelően írhassák le a közös pénz nevét, és ez konfliktust okoz az egység mellett kardoskodó Európai Központi Bankkal (ECB). A legelszántabbak a 2008-as eurócsatlakozással számoló lettek, akik "eiro"-nak neveznék a térség devizáját, ugyanis a lett nyelvben nem lehet egymás mellett az "e" és az "u" magánhangzó. A lett követelés komolyságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az oktatási miniszter kifejtette: a bíróságra is szívesen elmegy az ország igaza érdekében. Hasonlóan harcias a máltai kormányzat is, amely az "ewro" név mellett kampányol, a szlovének pedig "evro"-nak hívnák a közös pénzt. A litván szabályokból az "euras" név következne, míg a magyar helyesírás alapján a pénz neve nem lehetne más, mint "euró". Az eurokraták helyzete azonban nem ennyire súlyos, ugyanis a litván és a magyar jegybank már megegyezett az ECB-vel, így ezen országok nem gördítenek majd akadályt az "euro" név elterjedése elé, bár saját publikációikban saját elnevezésüket használják majd.