Nem kellene sietni az euróbevezetéssel

2006.06.23. 10:20
A genfi Graduate Institute of International Studies közgazdásza szerint Magyarországnak, Csehországnak és Lengyelországnak sem nagyon kellene sietnie az euró bevezetésével.
Nagy-Britannia, Svédország és Dánia valójában keveset profitálna abból, ha belépne az euróövezetbe, s az Európai Unióhoz újonnan csatlakozott három nagy országnak, Magyarországnak, Csehországnak és Lengyelországnak sem nagyon kellene sietnie az euró bevezetésével - véli tanulmányában Richard Baldwin, a genfi Graduate Institute of International Studies közgazdász professzora.

"Az a személyes véleményem, hogy jó ötlet volt az euró létrehozatala" - jelentette ki Baldwin, aki az amerikai kormánynak is dolgozott, és tanácsadója volt az Európai Központi Banknak illetve az Európai Bizottságnak. "Ha viszont arról kérdeznek, hogy fontos e az euróövezethez való csatlakozás Nagy-Britannia, Svédország és Dánia számára, akkor a válaszom: nem igazán" - mondta a professzor.

Nem élénkít eléggé

A 15 EU tagállam közül Dánia, Svédország és Nagy-Britannia nem tagja az euróövezetnek, annak idején úgy döntöttek, hogy nem vezetik be a közös pénzt, de hosszú távon rájuk nézve is kötelező a valutauniós tagság. Ezzel összefüggésben Baldwin utalt arra, hogy ezek az országok az euró bevezetése nélkül is majdnem annyit profitálhattak a kereskedelem élénküléséből, mint az euróövezeti tagok. A közgazdász professzor szerint az euró bevezetése valóban élénkítette azoknak az országoknak a kereskedelmét, amelyek beléptek a valutaunióba, de ez a növekedés nem volt akkora, mint amire számítottak, s a kívül maradók is majdnem olyan jól teljesítettek, mint az eurót bevezető országok.

Baldwin adatai szerint Nagy-Britannia és a többi kívül maradt ország exportja 7 százalékkal nőtt az euró 1999 évi bevezetése óta az euróövezet tagországaiba, míg az övezeten belül 9 százalékos volt a kivitel növekedése. A közgazdász professzor úgy véli, hogy a kereskedelmi forgalom növekedése elsősorban a piaci liberalizációnak köszönhető, s ez az euróövezeti, illetve az övezeten kívül lévő országok számára egyaránt előnyös. Mindezek alapján Baldwin azt állítja, hogy a gazdaságra nézve nem jár különösebb előnyökkel, ha ezek az országok most csatlakoznának az euróövezethez.

Nekünk sem lenne jó

Baldwin szerint nagyjából ugyanez vonatkozik az EU-hoz újonnan csatlakozott nagy kelet-európai országokra, Magyarországra, Csehországra és Lengyelországra is, mivel szerinte ezeknek az országoknak van némi oka arra, hogy nemzeti hatáskörben tartsák a monetáris politika, illetve az árfolyam-politika alakítását - legalábbis jelenleg. A többiek, a gazdasági értelemben kisebb országok számára azonban az euró bevezetése az egyetlen lehetőség a további fejlődéshez.  • Hírek
  • Támogatások