Auguszta
-4 °C
2 °C

Nem lesz brit euró

2003.06.09. 17:43
A brit pénzügyminiszter ma délután ismertette a brit euró sorsát eldöntő teszteredményeket. A hatásvizsgálatok nem kedveznek a közös pénzhez történő csatlakozásnak.
Ahogyan az várható volt, a hatásvizsgálatok eredménye alapján Nagy-Britannia egyelőre nem áll készen arra, hogy csatlakozzon az eurózónához.

Gordon Brown pénzügyminiszter hétfő délután a törvényhozásban ismertette öt gazdasági teszt eredményét, amelynek értelmében jelenleg nem tanácsos bevezetni az eurót a font helyett.

Az úgynevezett öt gazdasági teszt felemás eredményt hozott, három esetében egyértelműen negatív következménnyel járna a pénzcsere, de megfelelő fejlődés után mindegyik kritikus pont terén változást hozhat a jövő.

Egyelőre nem lesz népszavazás

Az általános konvergenciát vizsgálva, a külső gazdasági sokkhatásokkal szembeni rugalmasságban, továbbá a foglalkoztatás és a növekedés stabilitása terén minden kétséget kizáróan negatív hatást váltana ki az euró jelenlegi bevezetése. A befektetések terén kedvező fordulatot hozna a brit euró, s az európai pénzügyi világ központja, a londoni City is jól járna, ez azonban nem eléggé pozitív hatás ahhoz, hogy a brit vezetés kiírja a népszavazást a kérdés eldöntéséről.

Csatlakozni nem kell félnetek jó lesz

Brown ugyanakkor "agyondicsérte" az eurót, adatokat sorolt, amelyek szerint a csatlakozás "igen hasznos lesz" a brit gazdaság számára. (A vizsgálatok például egyértelműen bizonyították, hogy a brit euró jelentősen növelné az ország exportját.).

Az öt gazdasági teszt eredményeiről, s azok politikai következményeiről Brown és Tony Blair miniszterelnök kedden tart sajtótájékoztatót, de a hétfői bejelentés politikai elemzők gyorsértékelése szerint azt jelenti, hogy a brit birodalom néhány éven belül biztosan nem áll át a közös európai pénz használatára.

Blair veresége

Sajtóértékelések szerint a kiértékeléssel megbízott úgynevezett "előkelők bizottsága" vélhetően az államkincstár álláspontját támogatja, és a csatlakozás feltételeként jelöli meg az euróövezet reformját és a stabilitási paktum szigorú költségvetési hiányküszöbének módosítását.

Tony Blair kormányfő közismerten sürgeti a népszavazás megrendezését. A tét tehát most az volt, hogy a soron következő általános választások előtt vagy az után, legkorábban 2005-2006-ban írnak-e ki népszavazást az euró ügyében.