Szilárda
-4 °C
3 °C

Érik a jövő évi euró-népszavazás Svédországban

2002.06.11. 13:52
A legújabb felmérés szerint a svédek több mint fele támogatja az euró bevezetését. Az euró híveinek aránya fél éve folyamatosan növekszik a skandináv országban. Az euró hosszú ideje tartó és jelentős támogatottsága azt valószínűsíti, hogy jövő tavasszal Svédország népszavazást tart az euró bevezetéséről.
A Skop közvélemény-kutató májusban felvett felmérése szerint a svédek 56 százaléka pártolja az eurózónához történő csatlakozást. A Skop adatai azt mutatják, hogy az európártiak tábora az utóbbi fél évben folyamatosan gyarapodik, jelenleg az áprilisihoz képest 4 százalékponttal vannak többen az euró hívei. A nemzeti valuta, a korona megtartásának támogatottsága 41 százalékos, ami 3 százalékponttal kisebb az előző hónapihoz képest - írja a BBC honlapja.

A szocdem kormány európárti

A közvélemény-kutató cég szakértője, Oerjan Hultaaker igen jelentősnek értékeli az európártiak arányát. Hultaaker azt is elképzelhetőnek tartja, hogy az euró hosszú ideje tartó és jelentős támogatottsága oda vezethet: már nem sokkal a szeptemberi parlamenti választást követően megrendezik a közös európai valutáról döntő népszavazást.

Az őszi választáson valószínűleg újraválasztják a jelenlegi szociáldemokrata kormányt. Az euró bevezetésének elkötelezett híveként ismert Göran Persson kormányfő eredetileg jövő tavaszra tervezi az euró bevezetéséről szóló népszavazást, hogy már 2005 januárjában csatlakozhasson az ország az európai valutaunióhoz.

Brüsszel szerint Svédország még felkészületlen

A svéd kormányfő tervének megvalósulásához azonban a népszavazás megnyerése mellett még országa gazdaságát is "euró-kompatibilissé" kellene tennie. Ugyanis az Európai Bizottság múlt hónapban kiadott jelentése nem találta felkészültnek Svédországot a valutauniós tagságra. A brüsszeli testület szerint a svéd korona nem felel meg az árfolyam-stabilitásra vonatkozó feltételnek, továbbá az ország központi bankja sem elég független a politikai beavatkozásoktól.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!