Emma
9 °C
26 °C

Kétszáz nap az euró bevezetéséig

2001.06.14. 13:12
Az Európai Központi Banknál minden készen áll az euró bevezetésére. Legalábbis erről győzköd az euró hivatalos honlapján található tömkelegnyi sajtóinformáció, kampány és szép színes, talán hamisítási alapként szolgáló fotó is.
Június 14-én az Európai Unió polgárainak már csak 200-at kell aludniuk, és máris törvényes fizetőeszközként használhatják a közös európai pénznemet, az eurót. Az Európai Központi Bank (EKB) E-napnak nevezte 2002. január elsejét, így június 14-ét stílusosan E-200-ként emlegetik.

Szeptember elsejétől szállítanak

A régi bankjegyeket és pénznemeket kedvelőknek tehát 200 napos nosztalgia időszak maradt a múlt pénzében gyönyörködni. Az euró jól meghatározott terv szerint fogja meghódítani Európát. Az EKB 2001. augusztus 30-án ismerteti az új bankjegyek biztonsági elemeit és végleges megjelenését. Szeptember 1-től szállítják a különböző európai bankoknak a pénztartalékokat, akik kereskedelmi partnereinek adják azokat tovább.

Pár hetes ismerkedés

Az európolgárok azonban csak december második felében juthatnak euróhoz: akkor is csak azért, hogy ismerkedjenek vele, érezzék a súlyát, mert cigarettát a sarki boltban még nem vásárolhatnak vele. Egészen 2002. január 1-ig kell majd ezzel várniuk. A nemzeti pénzeknek sem kell végleges búcsút mondani: Németországot kivéve egészen február végéig párhuzamosan lehet használni őket.

Az eurókat egyébként 15 európai nyomdában és ugyanannyi pénzverdében gyártják. Június 14-ig 8 milliárdnyi euró bankjegyet és 40 milliárdnyi érmét gyártottak le. Január 1-ig 14,25 milliárd bankjegy és 50 milliárd érme vár majd bevetésre. És hogy ez mennyit is jelent: ha a bankjegyeket egymás után helyeznénk, ötször eljutnánk a holdig és vissza. És ha az érméket egyszerre kellene szállítani, akkor 10 ezer teherautóra lenne szükség a 240 ezer tonnányi fém megmozdításához.