Judit
3 °C
7 °C

Perlik Brüsszelt az euró jele miatt

2002.06.24. 09:31
A Travelex nemzetközi utazási cég 25,5 millió fontot követel kártérítésként az Európai Bizottságtól, azt állítva, hogy Brüsszel az euró jelének használatával megfosztotta védjegyétől.
A Travelex szerint az euró közismert jele (EUR) kísértetiesen hasonlít az Interpayment Service (ISL) nevű részlege által már 11 éve használt cégjelzéshez. A cég úgy véli: az euró jelének elterjedt használata miatt az ISL-logó elvesztette eredetiségét, ezért azt kéri a luxemburgi Európai Bíróságtól, hogy kötelezze a Bizottságot 25,5 millió fontos kártérítés kifizetésére.

Epszilon kontra C

Az utazási cég szerint csupán annyi a különbség az ISL-logó és az euró jele között, hogy eltérően ábrázolják a jelzéseken a két párhuzamos egyenest. Azonban Brüsszel azt állítja: a két szimbólumot nem lehet összekeverni, ugyanis a közös európai valuta jelét a görög epszilon betűből alkották meg a stabilitást sugalló két párhuzamos vonal hozzáadásával, míg az ISL logója a C betűn alapul. A Bizottság úgy véli, hogy az ISL védjegye a logó mellett magában foglalja az "Interpayment" kifejezést is.

A Bizottság elleni per négy évvel ezelőtt kezdődött el. Akkor még az Interpayment Service a Thomas Cook utazási csoporthoz tartozott, amit azóta a Travelexnek adtak el. A bíróság várhatóan ősszel hoz ítéletet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?