Friderika
13 °C
29 °C

Perlik Brüsszelt az euró jele miatt

2002.06.24. 09:31
A Travelex nemzetközi utazási cég 25,5 millió fontot követel kártérítésként az Európai Bizottságtól, azt állítva, hogy Brüsszel az euró jelének használatával megfosztotta védjegyétől.
A Travelex szerint az euró közismert jele (EUR) kísértetiesen hasonlít az Interpayment Service (ISL) nevű részlege által már 11 éve használt cégjelzéshez. A cég úgy véli: az euró jelének elterjedt használata miatt az ISL-logó elvesztette eredetiségét, ezért azt kéri a luxemburgi Európai Bíróságtól, hogy kötelezze a Bizottságot 25,5 millió fontos kártérítés kifizetésére.

Epszilon kontra C

Az utazási cég szerint csupán annyi a különbség az ISL-logó és az euró jele között, hogy eltérően ábrázolják a jelzéseken a két párhuzamos egyenest. Azonban Brüsszel azt állítja: a két szimbólumot nem lehet összekeverni, ugyanis a közös európai valuta jelét a görög epszilon betűből alkották meg a stabilitást sugalló két párhuzamos vonal hozzáadásával, míg az ISL logója a C betűn alapul. A Bizottság úgy véli, hogy az ISL védjegye a logó mellett magában foglalja az "Interpayment" kifejezést is.

A Bizottság elleni per négy évvel ezelőtt kezdődött el. Akkor még az Interpayment Service a Thomas Cook utazási csoporthoz tartozott, amit azóta a Travelexnek adtak el. A bíróság várhatóan ősszel hoz ítéletet.