Judit
2 °C
7 °C

Meghalt az euró atyja

2002.06.25. 11:57
Pierre Werner egykori luxemburgi miniszterelnök, aki elsőként fogalmazta meg az európai valutaunió létrehozásának szükségességét, hétfőn, 88 éves korában elhunyt.
Wernert az Európai Gazdasági Közösség 1970-ben bízta meg a gazdasági és monetáris unió létrehozásának vizsgálatára felállított bizottság vezetésével. A Werner-bizottság javaslatainak megvalósítását azonban már a hetvenes évek elején meghiúsította a Bretton-Woods-i nemzetközi pénzügyi rendszer széthullása, illetve az olajválság.

A Werner-tervben megfogalmazott célok ugyanakkor továbbra is a politikai köztudatban maradtak, és tervének főbb elemei a kilencvenes években megszülető európai gazdasági és monetáris unió alapjául is szolgáltak.

Werner álma: a közös pénz megszünteti a konfliktusokat

Az európai integráció elkötelezett híveként ismert konzervatív politikus, aki 1959-1974 és 1979-1984 között húsz éven át volt Luxemburg miniszterelnöke, meg volt győződve arról, hogy az egységes európai valuta nemcsak gazdasági előnyökkel jár, hanem az európai nemzetek közötti konfliktusok végét is jelentheti. Álmának megvalósulásakor, a közös európai valuta létrejöttekor Wernert az európai politikusok az "euró atyjának" nevezték el.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?