Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Védett lesz a parmezán sajt

2002.06.26. 09:29
Az eredeti olasz parmezán sajtot az olcsó utánzatokkal szemben védetté kell nyilvánítani - mondta ki ítéletében az Európai Bíróság.
Az olasz parmezánkészítők szövetsége egy évvel ezelőtt nyújtott be panaszt az Európai Közösségek luxemburgi székhelyű bíróságához azt kifogásolván, hogy a parmezán márkanévvel gyenge minőségű utánzatok élnek vissza.

Kiérlelt ítélet

Szerte Európában ugyanis parmezánként árulnak olyan kemény sajtokat, amiket pasztörizálnak, illetve oly módon állítanak elő, amelyek nem felelnek meg az igazi parmezán szigorú készítési kritériumainak. Az Európai Bíróság döntésével most azt mondta ki, hogy ezt a fajta gyakorlatot be kell szüntetni az Európai Unióban - írja a BBC.

Az eredeti szabályok szerint a parmezánt erjedésgátló anyagok nélkül, legalább egyéves érleléssel készítik Pármában (nevét is innen kapta), Modenában, Reggio Emiliában, Bolognában és Mantovában, adalékanyagként pedig csupán sót használnak.

Jóhiszeműség = öt év engedmény

A nem eredeti parmezánkészítők abban reménykedtek, hogy a parmezán név elég általánossá vált ahhoz, hogy az ilyen néven árult sajt gyártása ne váljon egy kis csoport monopóliumává. Azonban az európai jog amellett, hogy általában a hagyományos termelők érdekeit védi, átmeneti időszakot is szokott adni a nem eredeti terméket előállítóknak. Így például azok a cégek, amelyek a védetté nyilvánítás előtt öt évig jóhiszeműen nem eredeti terméket dobtak piacra, további öt évig folytathatják tevékenységüket. Azonban az olasz kemény sajt esetében ezt a lehetőséget az Európai Bíróság nem adja meg.

A bíróság ítélete számos, meghatározott készítési hagyományokkal rendelkező termék, mint a sherry vagy a feta sajt számára bírhat precedensértékkel. A görögök nagy örömére a feta név használatának védetté nyilvánítási folyamata már záró szakaszban van.

Az Európai Unió 1992-ben hozta létre a hagyományos módon készített termékek védettségi rendszerét. Az európai fogyasztók körében igen népszerűnek tartott eljárásnak azonban az EU számos kereskedőpartnere nem nagyon örül, ugyanis a hagyományok védelmét versenykorlátozó eszköznek tartják.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!