Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Svéd mozgalom az euró ellen

2002.07.02. 14:43
A valutauniós tagság igen veszélyes lenne a svéd gazdaság számára - állítja hat svéd jobbközép személyiség, akik létrehozták a "Polgárok a Gazdasági és Monetáris Unió Ellen" elnevezésű mozgalmat.
A hat jobbközép közéleti személyiség - köztük a svéd nemzeti bank egykori kormányzója, valamint egy konzervatív képviselő - az euró bevezetése ellen érvelve levelet tett közzé a Dagens Nyheter című svéd lapban.

Nyilatkozatuk szerint a valutauniós tagság igen hátrányos lenne a svéd gazdaság számára: Svédország elvesztené a független gazdaságpolitika folytatásához szükséges képességét; s megszűnne az eddig sikeres monetáris politikát folytató és az inflációt mérséklő nemzeti bank függetlensége. Továbbá - érvelnek az euró ellenzői - a valutauniós tagság magasabb adókat hozna és a jóléti rendszer gyengülését okozná.

Csak a britekkel együtt

A levélírók szerint Svédország harmadik országokkal folyatott kereskedelme gyorsabban növekszik, mint az EU-tagállamokéval, s az eurózónán kívüli országokkal folytatott kereskedelem mindaddig a legfontosabb szegmens marad Svédország számára, amíg Nagy-Britannia nem tagja az eurózónának. "Amíg Nagy-Britannia nem csatlakozik a valutaunióhoz, addig Svédországnak sem szabad ezt megtennie" - vélik a nyilatkozat aláírói.

Jobbról az euró ellen

A nyilatkozatot közzétevő személyiségek egyben létrehozták a "Polgárok a Gazdasági és Monetáris Unió Ellen" nevű mozgalmat, ugyanis attól tartanak, hogy az euró bevezetéséről tartandó népszavazás előtti időszakban a svéd baloldal és a zöldek fogják uralni az euróellenes kampányt. A mozgalommal kívánnak politikai otthont nyújtani azoknak a jobbközép szavazóknak, akik ellenzik az eurózónához történő csatlakozást.

Népszavazás jövő tavasszal?

A legújabb felmérés szerint a svédek több mint fele támogatja az euró bevezetését. Szakértők szerint az euró-népszavazás sikere azon fog múlni, hogy az euró elkötelezett híveként ismert szociáldemokrata kormányfőnek sikerül-e meggyőznie a baloldali szavazókat az új pénz bevezetésének helyességéről. Göran Persson miniszterelnök jövő tavasszal szeretné megtartani az euró bevezetéséről szóló népszavazást, hogy az ország már 2005 januárjában csatlakozhasson a valutaunióhoz.