Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Svéd mozgalom az euró ellen

2002.07.02. 14:43
A valutauniós tagság igen veszélyes lenne a svéd gazdaság számára - állítja hat svéd jobbközép személyiség, akik létrehozták a "Polgárok a Gazdasági és Monetáris Unió Ellen" elnevezésű mozgalmat.
A hat jobbközép közéleti személyiség - köztük a svéd nemzeti bank egykori kormányzója, valamint egy konzervatív képviselő - az euró bevezetése ellen érvelve levelet tett közzé a Dagens Nyheter című svéd lapban.

Nyilatkozatuk szerint a valutauniós tagság igen hátrányos lenne a svéd gazdaság számára: Svédország elvesztené a független gazdaságpolitika folytatásához szükséges képességét; s megszűnne az eddig sikeres monetáris politikát folytató és az inflációt mérséklő nemzeti bank függetlensége. Továbbá - érvelnek az euró ellenzői - a valutauniós tagság magasabb adókat hozna és a jóléti rendszer gyengülését okozná.

Csak a britekkel együtt

A levélírók szerint Svédország harmadik országokkal folyatott kereskedelme gyorsabban növekszik, mint az EU-tagállamokéval, s az eurózónán kívüli országokkal folytatott kereskedelem mindaddig a legfontosabb szegmens marad Svédország számára, amíg Nagy-Britannia nem tagja az eurózónának. "Amíg Nagy-Britannia nem csatlakozik a valutaunióhoz, addig Svédországnak sem szabad ezt megtennie" - vélik a nyilatkozat aláírói.

Jobbról az euró ellen

A nyilatkozatot közzétevő személyiségek egyben létrehozták a "Polgárok a Gazdasági és Monetáris Unió Ellen" nevű mozgalmat, ugyanis attól tartanak, hogy az euró bevezetéséről tartandó népszavazás előtti időszakban a svéd baloldal és a zöldek fogják uralni az euróellenes kampányt. A mozgalommal kívánnak politikai otthont nyújtani azoknak a jobbközép szavazóknak, akik ellenzik az eurózónához történő csatlakozást.

Népszavazás jövő tavasszal?

A legújabb felmérés szerint a svédek több mint fele támogatja az euró bevezetését. Szakértők szerint az euró-népszavazás sikere azon fog múlni, hogy az euró elkötelezett híveként ismert szociáldemokrata kormányfőnek sikerül-e meggyőznie a baloldali szavazókat az új pénz bevezetésének helyességéről. Göran Persson miniszterelnök jövő tavasszal szeretné megtartani az euró bevezetéséről szóló népszavazást, hogy az ország már 2005 januárjában csatlakozhasson a valutaunióhoz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!