Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

A portugál cégek nem tartanak az EU-bővítéstől

2002.07.05. 15:05
A portugál cégek több mint kétharmada úgy véli, hogy az Európai Unió bővítése nem növeli üzleti lehetőségeiket. Ugyanakkor attól se nagyon tartanak, hogy a csatlakozók fenyegetnék megszerzett pozícióikat.
A portugál ipari társaság felmérése szerint a cégek 69 százaléka szerint az új tagok csatlakozása nem hoz üzleti előnyöket országuk vállalkozóinak. A 802 cég véleményét összegző kutatásból kiderül: leginkább az exportáló cégek és a nagy társaságok tekintenek optimistán a bővítés által megnyíló lehetőségekre. Az exportőrök 41, míg a nagy cégek 43 százaléka szerint növekedni fognak üzleti lehetőségeik az új tagok befogadásával.

A leggyakrabban megemlített kedvező hatás az uniós piac méretének növekedése volt. A vállalkozások 59 százaléka szerint az EU kiterjesztése nem jelent kockázatot saját tevékenységük számára. Ebben a tekintetben az exportőrök pesszimistábbak, ugyanis 60 százalékuk szerint nőni fog a verseny az EU piacán - írja az EUbusiness.com.

Figyelmeztető német vélemények

Úgy tűnik, hogy a portugálok még nem számolnak a bővítés valódi gazdasági hatásával, pedig már érzékelhették a változások előszelét. Éppen az ipari társaság kutatási eredményeinek megjelenésével egy napon, a portugál-német kereskedelmi kamara arra figyelmeztetette a lisszaboni kormányt: a német cégek kivonulnak Portugáliából, és áttelepülnek Kelet-Európába, ha az ország nem teszi rugalmasabbá munkaerőpiacát. A kamara elnöke szerint a tagjelölt országok már hoztak munkaerőpiacuk megfelelővé tételét célzó intézkedéseket. Volker Müller egy adattal hívta fel a figyelmet a várható veszélyre: a két évvel ezelőtti 80-ról az idén 63 százalékra csökkent azon német cégek aránya, amelyek ismételten befektetnének Portugáliában.

Németország a legnagyobb külföldi befektető Portugáliában: körülbelül 800 német cég tevékenykedik az ibériai országban, több mint 75 ezer embernek adva munkát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!