Judit
3 °C
7 °C

Pénzügyminiszteri Tanács az eurózónában?

2002.07.10. 09:35
Az Európai Bizottság az eurózóna ügyeinek intézésére külön Pénzügyminiszteri Tanács létrehozását javasolja.
Az EU pénzügyi döntéshozatali rendszerének a bővítés utáni időszakra szóló brüsszeli reformjavaslatait Pedro Solbes gazdasági és pénzügyi biztos mutatta be. Solbes szerint az új államok csatlakozásával tarthatatlanná válik a jelenlegi helyzet, miszerint az EU mind a 15 tagállama hozza meg a döntéseket a 12 tagból álló eurózóna számára.

Ebből adódóan a Bizottság azt szeretné elérni, hogy két Pénzügyminiszteri Tanács (Ecofin) működjön. A jelenlegi Ecofin mellett létezne egy másik miniszteri testület is, amely csak a valutaunióval kapcsolatos kérdésekkel foglalkozna.

A kérdés a Konvent elé kerül

Solbes emellett a Bizottság szerepének erősítését is szükségesnek tartja a jövőben a pénzügyi döntéshozatal terén. Emlékeztetőül: idén februárban az Ecofin az Európai Bizottság javaslatával ellentétben nem részesítette figyelmeztetésben Németországot és Portugáliát, amiért költségvetési hiányuk megközelítette a stabilitási és növekedési paktumban előírt plafonszintet, a GDP három százalékát.

A bővítés utáni uniós intézményi rendszerre vonatkozó indítványokat az EU jövőjéről tárgyaló Konvent vitatja meg, amely várhatóan a jövő év elején áll elő az új uniós szerződéshez elvezető javaslataival.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?