Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Pénzügyminiszteri Tanács az eurózónában?

2002.07.10. 09:35
Az Európai Bizottság az eurózóna ügyeinek intézésére külön Pénzügyminiszteri Tanács létrehozását javasolja.
Az EU pénzügyi döntéshozatali rendszerének a bővítés utáni időszakra szóló brüsszeli reformjavaslatait Pedro Solbes gazdasági és pénzügyi biztos mutatta be. Solbes szerint az új államok csatlakozásával tarthatatlanná válik a jelenlegi helyzet, miszerint az EU mind a 15 tagállama hozza meg a döntéseket a 12 tagból álló eurózóna számára.

Ebből adódóan a Bizottság azt szeretné elérni, hogy két Pénzügyminiszteri Tanács (Ecofin) működjön. A jelenlegi Ecofin mellett létezne egy másik miniszteri testület is, amely csak a valutaunióval kapcsolatos kérdésekkel foglalkozna.

A kérdés a Konvent elé kerül

Solbes emellett a Bizottság szerepének erősítését is szükségesnek tartja a jövőben a pénzügyi döntéshozatal terén. Emlékeztetőül: idén februárban az Ecofin az Európai Bizottság javaslatával ellentétben nem részesítette figyelmeztetésben Németországot és Portugáliát, amiért költségvetési hiányuk megközelítette a stabilitási és növekedési paktumban előírt plafonszintet, a GDP három százalékát.

A bővítés utáni uniós intézményi rendszerre vonatkozó indítványokat az EU jövőjéről tárgyaló Konvent vitatja meg, amely várhatóan a jövő év elején áll elő az új uniós szerződéshez elvezető javaslataival.