Judit
3 °C
7 °C

London az EU legdrágább városa

2002.07.11. 09:52
Az Európai Unió városai közül Londonban a legdrágább az élet. Az angol fővárost Koppenhága követi, Párizs csak az ötödik, míg az EU székhelye, Brüsszel csupán a 13. legdrágább városa az Uniónak.
A Mercer Human Resource Consulting éves felmérés a világ 144 városát hasonlítja össze több mint 200 szempont alapján, amelyek a szállás, az élelmiszerek, a ruházkodás, a közlekedés és a szórakozás költségeit mérik össze.

New York az etalon

A kutatás szerint a nem uniós tagországok városait is számításba véve Európa két legdrágább városa Moszkva és Szentpétervár. Az orosz fővárost világszinten is csak Hong Kong előzi meg a rangsorban. Az index 100 pontos bázisvárosa New York, amelyhez képest Moszkva 120, Szentpétervár pedig 98,6 pontot ért el - írja az EUbusiness.com.

Az Európai Unióban London számít a legdrágább helynek. Világszinten az angol főváros a tavalyi 12. helyről a 10. helyre lépett elő a magas szállás- és közlekedési költségek, valamint az alkoholt és a dohányt illető magas adók miatt.

Az euró alig hatott

London után a felmérésbe bevont uniós városok közül Koppenhágában (69,3 pont) kerül legtöbbe a megélhetés. A dán fővárost Milánó, Dublin és Párizs követi, a világrangsorban elfoglalt 63., 73., illetve 74. hellyel. Az EU székhelye, Brüsszel még hátrébb áll a sorban, csupán a 13. helyet foglalja el az uniós városok között, s ez világszinten a 112. pozíciót jelenti. Az EU-ra vonatkozó lista végén pedig Madrid és Lisszabon áll.

A felmérés egyben rámutat arra, hogy az euró bevezetése csupán kis hatással volt a megélhetési költségekre az EU városaiban.

Riga drágább, mint Koppenhága

Kitekintve az uniós övezetből, némileg talán meglepő, hogy a most közzé tett adatok szerint Kijevben, valamint az uniós tagjelölt Lettország fővárosában, Rigában is drágább az élet az EU-s rangsorban második helyezett dán fővárosnál. A két kelet-európai város 17., illetve 22. a világban. A nem EU-tag Svájc két városa is drágább Koppenhágánál: Genf 80,8 ponttal a 28., míg Zürich 79,8 ponttal a 32. legdrágább helye a világnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?