Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

London az EU legdrágább városa

2002.07.11. 09:52
Az Európai Unió városai közül Londonban a legdrágább az élet. Az angol fővárost Koppenhága követi, Párizs csak az ötödik, míg az EU székhelye, Brüsszel csupán a 13. legdrágább városa az Uniónak.
A Mercer Human Resource Consulting éves felmérés a világ 144 városát hasonlítja össze több mint 200 szempont alapján, amelyek a szállás, az élelmiszerek, a ruházkodás, a közlekedés és a szórakozás költségeit mérik össze.

New York az etalon

A kutatás szerint a nem uniós tagországok városait is számításba véve Európa két legdrágább városa Moszkva és Szentpétervár. Az orosz fővárost világszinten is csak Hong Kong előzi meg a rangsorban. Az index 100 pontos bázisvárosa New York, amelyhez képest Moszkva 120, Szentpétervár pedig 98,6 pontot ért el - írja az EUbusiness.com.

Az Európai Unióban London számít a legdrágább helynek. Világszinten az angol főváros a tavalyi 12. helyről a 10. helyre lépett elő a magas szállás- és közlekedési költségek, valamint az alkoholt és a dohányt illető magas adók miatt.

Az euró alig hatott

London után a felmérésbe bevont uniós városok közül Koppenhágában (69,3 pont) kerül legtöbbe a megélhetés. A dán fővárost Milánó, Dublin és Párizs követi, a világrangsorban elfoglalt 63., 73., illetve 74. hellyel. Az EU székhelye, Brüsszel még hátrébb áll a sorban, csupán a 13. helyet foglalja el az uniós városok között, s ez világszinten a 112. pozíciót jelenti. Az EU-ra vonatkozó lista végén pedig Madrid és Lisszabon áll.

A felmérés egyben rámutat arra, hogy az euró bevezetése csupán kis hatással volt a megélhetési költségekre az EU városaiban.

Riga drágább, mint Koppenhága

Kitekintve az uniós övezetből, némileg talán meglepő, hogy a most közzé tett adatok szerint Kijevben, valamint az uniós tagjelölt Lettország fővárosában, Rigában is drágább az élet az EU-s rangsorban második helyezett dán fővárosnál. A két kelet-európai város 17., illetve 22. a világban. A nem EU-tag Svájc két városa is drágább Koppenhágánál: Genf 80,8 ponttal a 28., míg Zürich 79,8 ponttal a 32. legdrágább helye a világnak.