Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Milton Friedman még tíz évet ad az uniónak

2002.07.11. 09:54
Az Európai Unió és annak valutája öt-tíz év múlva megszűnik, állítja Milton Friedman, a neoliberális közgazdaságtan kiemelkedő alakja.
A 90 éves, Nobel-díjas közgazdászprofesszor szerint az EU a nyelvi és kulturális különbségek mellett külső gazdasági tényezők miatt fog elbukni.

Achilles-sarok a munkanélküliség

Az amerikai közgazdász úgy véli, a nemzeti monetáris politika feladása a gazdasági problémák azonnali következményeként magasabb munkanélküliségi rátát eredményez az eurózóna országaiban. Friedman ezt tartja az egységes európai valuta "Achilles-sarkának" - írja az Izvesztyija.

"Ha az Európai Központi Bank monetáris politikája kedvező egy olyan országnak, mint Írország, attól még Németország számára egyáltalán nem megfelelő" - mutatott rá Friedman.

A tudós 1976-ban kapott közgazdasági Nobel-díjat a fogyasztáselemzés, a pénztörténeti és a pénzelméleti kutatások terén végzett tevékenységéért, valamint a stabilitási politika komplexitását bemutató monetáris elméletéért.