Valér
-2 °C
0 °C

Csökkent a külföldi beruházások száma Nagy-Britanniában

2002.07.11. 13:06
Tavaly csökkent a külföldi beruházások száma Nagy-Britanniában. Az euró bevezetésének hívei a visszaesést azzal magyarázzák, hogy a szigetország nem tagja az európai valutauniónak.
A kereskedelmi és ipari minisztérium adatai szerint a Nagy-Britanniába irányuló új beruházási projektek száma 12 százalékkal, 764-re, míg az újonnan létrehozott munkahelyek száma 52 százalékkal, 34 ezerre csökkent tavaly.

Az európárti lobbicsoport, a Business in Europe a visszaesés okát abban látja, hogy az ország nem csatlakozott az eurózónához. A szervezet elnöke szerint a befektetők már évek óta figyelmeztettek arra, hogy Nagy-Britannia az eurózónán kívül maradásával kevésbé vonzó befektetési területté válik - írja a brit The Independent.

Az euró bevezetése ellen kampányoló Business for Sterling nevű szervezet viszont arra mutat rá, hogy a beruházások összértéke tavaly 10 százalékkal nőtt. Az euróellenes mozgalom vezetője szerint ez bizonyítja: nem lett igazuk azoknak, akik az euró be nem vezetésének káros következményeire figyelmeztettek.

Főleg az amerikai befektetők tünedeznek el

A jelentést elkészítő kormányzati szerv (Invest UK) vezetője nem próbált igazságot tenni a két ellentétes vélemény között, s a világgazdaság recessziójával indokolja a visszaesést. Külön kiemelte az amerikai érdeklődők - ők hagyományosan az összberuházások 40 százalékát adják- visszahúzódását (420-ról 288-ra esett a projektek száma), amit a szeptember 11-i terrortámadás csak súlyosbított.

A beruházási projektek számának csökkenése ellenére a kereskedelmi és ipari miniszter asszony szerint Nagy-Britannia továbbra is Európa első számú beruházási célpontja maradt. Patricia Hewitt kiemelte: a szigetországban még így is kétszer akkora mértékű amerikai beruházás valósult meg, mint legközelebbi riválisában, Hollandiában.

Veszteséges a brit Honda az erős font miatt

A Honda Europe elnöke mindenestre ismét felszólította a szigetországot, hogy csatlakozzon az eurózónához. Minoru Harada szerint a fontnak 15 százalékkal kellene esnie az euróval szemben ahhoz, hogy a japán autógyártó brit üzeme nyereségessé váljon. A swindoni gyárban 4300 embert foglalkoztató Honda 1985 óta több mint 1 milliárd font értékű beruházást hajtott végre Nagy-Britanniában.

Harada nem kívánt részletekbe bocsátkozni azt illetően, hogy a Honda hajt-e végre további befektetéseket, ha Nagy-Britannia kívül marad az eurózónán, azonban figyelemre méltó, hogy az autógyártó cég jelenleg nem tervez új beruházásokat az országban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!