Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Brit-svéd egyeztetés az euró bevezetéséről

2002.07.16. 16:33
Tony Blair brit és Göran Persson svéd miniszterelnök az euró bevezetéséről tartandó népszavazásról konzultált Londonban. Az egyeztetés az eurózónához történő csatlakozást tervező két ország kormányfője között nem ok nélküli, ugyanis az első euróreferendum eredménye minden valószínűség szerint hatással lesz a másik ország népszavazásának kimenetelére is.
A svéd népszavazást várhatóan 2003 tavaszán vagy őszén rendezik meg, feltéve, ha a szeptemberi parlamenti választások után is hivatalában marad az euró bevezetésének feltétlen híveként ismert Göran Persson kormányfő. Ebben az esetben a skandináv ország 2006-ra az eurózóna tagja lehet.

Svéd, dán igen, brit nem?

Míg Svédországban a lakosság fele támogatná az eurózónához történő csatlakozást, addig a britek többsége továbbra is a font megtartásának híve. Svédország és Nagy-Britannia mellett Dánia az EU harmadik tagállama, amely nem tagja a valutauniónak. A legújabb felmérések szerint Dániában - amelynek lakossága a 2000. szeptemberi referendumon egyszer már elutasította az euró bevezetését - most többségben vannak a közös valuta hívei, de a dán kormány jelenleg nem foglalkozik egy újabb népszavazás kiírásának kérdésével. Azonban az Expressen című svéd lap elképzelhetőnek tartja, hogy Koppenhága is jövőre rendezi meg az eurónépszavazást, ha a mostani dán uniós elnökség sikeres lesz.

Kell a szigor

Blair és Persson között az eurózóna monetáris biztonságát szolgáló stabilitási és növekedési paktum megítélése terén érezhető árnyalatnyi nézetkülönbség. Míg Blair azt szeretné, ha a paktum szabályai rugalmasabbak lennének, Persson a kritériumok biztosíték-jellegét emeli ki - írja az Expressen.

A svéd kormányfő saját pénzügyminiszterének álláspontjára hivatkozik, vagyis arra az éles kritikára, amellyel az eurószkeptikusok illetik a paktum költségvetési deficitre vonatkozó szabályait nem teljesítő uniós tagállamokat. "Egy monetáris unióban nem engedhető meg, hogy az egyik ország a többieket is sújtsa saját deficitjével" - tette hozzá.