Piroska
3 °C
3 °C

Németországban ismét a nem létező 300 euróssal fizettek

2002.07.17. 15:23
Egy osnabrücki kocsma vendége kihasználta, hogy még mindig nem ismerik eléggé az új közös európai valuta bankjegyeit, és nem létező címlettel, 300 euróssal fizetett.
A szélhámos 12,80 euróról szóló számláját egyenlítette ki a hamis bankjeggyel, így még jelentős összegű valódi pénzt (kb. 70 ezer forintnak megfelelő eurót) is bezsebelhetett visszajáróként. A kocsma üzemeltetőinek már csak a napi kassza elszámolásánál tűnt fel a turpisság - írja a Yahoo! Deutschland.

Ilyen nincs

Hologram és két meztelen nő

Arról a híradások nem szólnak, hogy ez a 300 eurós is a német Planet-Present reklámügynökség játékpénze volt-e. Ugyanis májusban már egy benzinkútnál is fizettek a reklámcég álbankójával, és feltehetően már több alkalommal is becsaptak gyanútlan embereket a játékpénzzel, amelyen hologram, vízjel és biztonsági csík is van, így megtévesztően hasonlít az eredeti bankjegyekhez. A felületes szemlélőnek csak az nem tűnik fel, hogy a játékpénzen két meztelen nőalak is látható, valamint egy kisbetűs felirat jelzi, hogy nem hivatalos fizetőeszközről van szó.

Jön a 600 eurós!

Egyébként az igen megtévesztő 300 eurós játékpénz gyártásának engedélyét a hasonló visszaélések miatt már a hónap elején visszavonták. A reklámügynökség szintén nem létező címletű 1000 eurós játékpénzét, amely nem hasonlít annyira az eredeti bankókra, továbbra is nyomtathatják, és hamarosan a 600 euróst is piacra dobják.

Az euró bankjegyei valójában hét címletből állnak: 5-ös, 10-es, 20-as, 50-es, 100-as, 200-as és 500-as.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!