Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Németországban ismét a nem létező 300 euróssal fizettek

2002.07.17. 15:23
Egy osnabrücki kocsma vendége kihasználta, hogy még mindig nem ismerik eléggé az új közös európai valuta bankjegyeit, és nem létező címlettel, 300 euróssal fizetett.
A szélhámos 12,80 euróról szóló számláját egyenlítette ki a hamis bankjeggyel, így még jelentős összegű valódi pénzt (kb. 70 ezer forintnak megfelelő eurót) is bezsebelhetett visszajáróként. A kocsma üzemeltetőinek már csak a napi kassza elszámolásánál tűnt fel a turpisság - írja a Yahoo! Deutschland.

Ilyen nincs

Hologram és két meztelen nő

Arról a híradások nem szólnak, hogy ez a 300 eurós is a német Planet-Present reklámügynökség játékpénze volt-e. Ugyanis májusban már egy benzinkútnál is fizettek a reklámcég álbankójával, és feltehetően már több alkalommal is becsaptak gyanútlan embereket a játékpénzzel, amelyen hologram, vízjel és biztonsági csík is van, így megtévesztően hasonlít az eredeti bankjegyekhez. A felületes szemlélőnek csak az nem tűnik fel, hogy a játékpénzen két meztelen nőalak is látható, valamint egy kisbetűs felirat jelzi, hogy nem hivatalos fizetőeszközről van szó.

Jön a 600 eurós!

Egyébként az igen megtévesztő 300 eurós játékpénz gyártásának engedélyét a hasonló visszaélések miatt már a hónap elején visszavonták. A reklámügynökség szintén nem létező címletű 1000 eurós játékpénzét, amely nem hasonlít annyira az eredeti bankókra, továbbra is nyomtathatják, és hamarosan a 600 euróst is piacra dobják.

Az euró bankjegyei valójában hét címletből állnak: 5-ös, 10-es, 20-as, 50-es, 100-as, 200-as és 500-as.