Szilárda
-4 °C
3 °C

A tagjelölt országok cégei nem készültek fel az EU-csatlakozásra

2002.07.23. 09:45
A közép- és kelet-európai tagjelölt országok üzletemberei szinte egytől egyig támogatják az EU-csatlakozást. Kétharmaduk optimistán tekint az EU belső piacán rájuk váró kilátásokra is. A cégek fele azonban még hozzá sem fogott a csatlakozáshoz szükséges felkészüléshez - derül ki az Európai Kereskedelmi és Ipari Kamarák Szövetségének felméréséből.
A kutatás szerint az EU-csatlakozás előtt álló közép- és kelet-európai országok cégei egyre inkább tudatában vannak az uniós tagságra való felkészülés szükségességének. Azonban csak kevesebb mint 10 százalékuk állította azt, hogy teljes mértékben tisztában van az uniós jogrendszerrel, míg egyharmaduk egyáltalán nem is ismeri azt. Emellett a cégek fele még meg sem kezdte az Unió egységes belső piacára való felkészülést - írja az EUobserver.com.

Kilógó lettek

Annak ellenére, hogy a vállalatok nagy része még nem is áll készen a belépésre, a cégek szinte mindegyike, 93 százaléka támogatja az uniós csatakozást, és csupán 3 százalékuk ellenzi azt. Az uniós tagság legkisebb mértékű támogatottsága Lettországban tapasztalható, ahol a vállalatoknak csak 75 százaléka pártolja a belépést.

A kutatást azokban a közép- és kelet-európai országokban végezték el, amelyek várhatóan 2004-ben csatlakoznak az EU-hoz. Ezek: Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia. (A bővítés első körének a tervek szerint még Ciprus és Málta lesz a tagja.)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!