Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Az Eu-tagok nem használhatják fel be nem váltott valutájukat

2002.07.23. 15:37
Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat felhívta az eurózóna tagországainak figyelmét arra, hogy az egykori nemzeti valuták vissza nem váltott készpénzeit nem használhatják fel a költségvetési adatok javítására, a deficit csökkentésére vagy a többlet növelésére.
Szakértők szerint a valutaunió országainak központi bankjai tíz százalékkal több eurókészpénzt gyártattak, mint amennyit a megszűnt nemzeti valuták átváltásakor használtak fel. Ugyanis a régi bankjegyek és érmék egy része elveszett, megsemmisült vagy a gyűjtők kollekcióját gazdagítja.

30 milliárd eurónyi régi pénz hiányzik

Az Európai Központi Bank februári adatai szerint 42 milliárd euró értékű megszűnt készpénzt nem váltottak még be az új valutára. Becslések szerint jelenleg még mindig legalább 30 milliárd euró értékű egykori nemzeti valuta nem jutott vissza a nemzeti bankokhoz, és már nem is igen lehet számítani arra, hogy jelentős összegeket váltanának be. Az euróra nem cserélt nemzeti valuták értéke akkora summát tesz ki, amelynek bevételként való elkönyvelése a valutaunió számos országának segített volna abban, hogy teljesítse az EU stabilitási és növekedési paktumának szigorú költségvetési kritériumait - írja a BBC internetes kiadása.

Az írek már betervezték

Az Eurostat figyelmeztetése különösen Írországot érinti kényesen, amely a valutaunió országai közül egyedüliként már bejelentette azt a tervét, hogy a "talált pénzt" a költségvetés helyzetének javítására fogja használni. A dublini pénzügyminisztérium ugyanis azzal számolt, hogy az ez évi büdzsében 610 millió euró bevétel származik abból, hogy az ír font bankjegyeinek és érméinek egy részét nem váltják át az új pénzre. Az Eurostat "útmutatása" miatt így viszont az ír költségvetés az eredetileg tervezetthez képest várhatóan csak minimális többletet könyvelhet el.

Sóvárgó németek

Az eurózóna más tagállamainak azonban még nagyobb szükségük lett volna a pénzcseréből származó bevételekre. Németországban például június végi adatok szerint 5,38 milliárd euró értékű márkabankjegyet, illetve 3,98 milliárd eurót érő márkaérmét még nem cseréltek be euróra. Ilyen nagyságrendű összeg elkönyvelése jelentősen javítaná Németország költségvetési helyzetét. Mint ismert, az év elején Németország alig kerülte el a hivatalos uniós megrovást azért, mert deficitének mértéke megközelítette a GDP 3 százalékát, a stabilitási paktum által meghatározott plafonszintet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!