Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Tovább nő az euró ellenzőinek aránya Nagy-Britanniában

2002.07.26. 12:27
A legújabb felmérés eredményei szerint a britek 61 százaléka nem támogatja az euró bevezetését. A szigetország közvéleménye még akkor is ellenezné az eurózónához történő csatlakozást, ha a kormány kijelentené, hogy teljesültek a belépés gazdasági feltételei, és kiírná a népszavazást, javasolva az euró bevezetését.
A NOP közvélemény-kutató felmérése szerint egy most tartandó népszavazáson a britek 61 százaléka ellenezné, és csupán 25 százaléka támogatná az eurózónához történő csatlakozást. A NOP 2001 novemberétől vizsgálja az euró bevezetésével kapcsolatos közhangulatot. A mostani felmérésben a legmagasabb a közös európai valutát elutasítók aránya - írja a Financial Times.

Nemhogy nőne, csökken a támogatottság

A Barclays Capital megbízásából készült kutatásból kiderül: még akkor is kevesebben lennének az euró hívei, ha a londoni kormány kijelentené, hogy teljesültek az euró bevezetésének gazdasági feltételei, és kiírná a népszavazást, amelyen az eurózónához történő csatlakozás támogatására kérné a közvéleményt. Ebben az esetben a támogatók aránya 37, az ellenzőké 48 százalékos lenne. Januárban ilyen feltételek mellett még hajszállal többen voltak az eurócsatlakozás támogatói: akkor 40 százalék pártolta, 39 százalék ellenezte volna a valutauniós tagságot.

Az euró bevezetését támogató erők egyetlen vigasza az lehet, hogy a felmérés adatait július 4. és 9. között, a nyaralási szezon elején vették fel. Ugyanis az európártiak azt várják, hogy a kontinensen eltöltött nyaralás során a britek milliói ismerkednek meg az euró bankjegyeivel és érméivel, ami növeli majd az eurózónához történő csatlakozás támogatottságát.

Blair bízik a jövő évi euró-népszavazásban

Az elmúlt hetekben olyan híresztelések láttak napvilágot, hogy a pénzügyminisztérium szerint még nem teljesült az euró bevezetésének összes feltétele, ezért a londoni kormány a 2005-ben sorra kerülő következő parlamenti választás utánra halasztaná az euróreferendumot. Azonban az elsősorban Gordon Brown pénzügyminiszter által támogatott ötlet nem nyerte el Blair tetszését, amit bizonyít mostani értékelése is, miszerint az euró jelenlegi szigetországi népszerűtlensége ellenére is elképzelhetőnek tartja, hogy a népszavazást már a jövő évben tartsák meg.

Erősíteni a brit pozíciót

Blair szerint az euró bevezetése jelentősen javítani fogja Nagy-Britannia EU-ban elfoglalt helyzetét. A kormányfő úgy látja: az évtizedeken át az európai integráció motorjának számító francia-német tengely "kifulladóban van", ezért is kell a szigetországnak az Unió döntéshozatali rendszerében a szerepét erősítő tényezőket kihasználnia - vélekedik a Financial Times. A lap szerint a brit külügyminiszter, Jack Straw is hasonló álláspontot képvisel, aki úgy véli: az EU nagyobb tagállamai közötti erőviszonyok jelenleg változóban vannak, ezért Nagy-Britanniának inkább előbb, mint utóbb kellene csatlakozni az eurózónához.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?