Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Drágább lett az európai nyaralás az euró miatt

2002.08.06. 09:15
Kitört a nyári szabadság Nyugat-Európában. Az euró év elejei bevezetése után leginkább megdrágult termékek között pedig nagy számban fordulnak elő a turisták által vásárolt árucikkek, szolgáltatások.
A Bild am Sonntag című német lap felmérése azt bizonyítja, hogy a pénzcsere következtében jelentősen emelkedtek az árak az eurózóna országaiban található nyaralóhelyeken. A kutatás szerint az olasz tengerparti üdülőhelyen, Riminiben egy üveg ásványvíz 25, egy adag fagyi 47, míg egy pohár sör közel 76 százalékkal lett drágább. Kréta szigetén is majdnem 40 százalékkal drágult a fagyi, a biciklikölcsönzés pedig csaknem 30 százalékkal.

1 capuccino = 1 euró

Az Ill Messaggero című római napilap felmérése szerint a bárokban és éttermekben öt százalékkal emelkedtek az árak az euró bevezetése óta. A cappuccino például sok helyen egy euróba kerül, pedig a pénzcsere előtt 77 eurócentnek megfelelő (1500) líráért lehetett kapni. A múzeumi belépők és a hotelszobák ára öt, a benziné pedig hét százalékkal emelkedett.

A francia már otthon is spórol

A The Times azt tartja a legérdekesebb változásnak, hogy a francia turisták saját országukban is kevesebbet költenek, mint tavaly nyáron, ugyanis úgy tartják, hogy jelentősen megugrottak az árak az év eleje óta. A Cote d'Azur turisztikai hivatalának szóvivője arról számolt be, hogy egy honi turista jelenleg naponta átlagosan 68 eurót (közel 17 ezer forint) költ el. Ez 450 franknak felelne meg, míg a tavalyi adat még 650 frank volt, tehát takarékosabbá váltak a franciák.

Az Eurostat is elismeri

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat legutóbbi felmérése azt mutatja, hogy az eurókészpénz bevezetése mindössze 0,2 százalékkal emelte az árakat az eurózónában az év első hat hónapjában. Az Eurostat jelentése azt mégis elismeri, hogy bizonyos termékek és szolgáltatások árai nagyobb mértékben növekedtek a pénzcsere hatására. Különösen a turistákat is eléggé érintő szegmensben, főként a kávézókban és az éttermekben volt tapasztalható nagy arányú árnövekedés. Az e területen mért áremelkedések az euró bevezetéséhez köthető drágulásban hozzávetőleg 50 százalékban játszottak szerepet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!