Mátyás
-6 °C
1 °C

Előkerülnek a matracból a megszűnő valuták

2001.08.27. 08:20
Eddig otthon őrzött hatalmas pénzvagyonok előkerülésétől tart az eurókészpénzre való átállás véghajrájában az Európai Központi Bank.
Az EKB tervek szerint augusztus 30-án felhívásban kéri majd az Európai Unió 12 érdekelt tagországának állampolgárait: még a nemzeti valuták euróra való átállásának január elsejei határideje előtt vegyék ki a matracokból a "dugipénzt", s váltsák át időben, hogy elkerülhessék a tömegjeleneteket a bankok pénztárai előtt.

Vagyonok rejtőznek a dunyhában

Feltételezésük szerint az eurózóna államaiban nyomasztó méretű vagyonokat őriznek otthon az állampolgárok, s ennek hirtelen előkerülése súlyos zavarokhoz vezethet, a "végzetes dátum", 2002. január elseje környékén.

A németek és a franciák a módszer legnagyobb barátai

A francia Le Monde szerint az uniós tagállamok polgárai között a németek és a franciák járnak az élen az avitt spórolási technikákban. Egy tavaly év végén közzétett becslés szerint Franciaországban a 300 milliárd frank nagyságrendű készpénzforgalom mellett mintegy 150 milliárd frank (22,9 milliárd euró) értékű papírpénzmennyiség lappang a háztartásokban megtakarítás gyanánt. Erre utal a többi között, hogy a kibocsátott 500-as címletű francia bankók 3/4-e nem jelentkezik a pénzforgalomban.

A németek kedvence a fémpénz

A német Bundesbankot is aggasztja az otthon tárolt pénzek begyűjtésének gondja - írja a Le Monde. Ezért már májusban kampányt indított az állami és magánbankok közreműködésével, hogy előcsalogassa a háztartásokban lapuló pénzérméket. A kampány eredményeképpen mintegy 6 millió német 4,5 milliárd darab fémpénzt váltott be a bankfiókokban. Az akciót szeptemberben és októberben is megismétlik, hirdetések és a rádió útján népszerűsítik.

A márka harmada külföldön van

Egyelőre megoldatlan az eurózóna határain túl háztartási megtakarításokban bujkáló, főleg német márkában lévő pénzérmék és bankjegyek átváltásának problémája. A német valutának mintegy 30-40 százaléka van külföldön, főleg kelet-európai országokban, a legnagyobb mennyiségben Lengyelországban és a volt Jugoszláviában halmozták fel. Visszaváltásukra egyelőre semmilyen terv nincs előkészületben - írja a Le Monde, s hozzáfűzi, hogy a francia valuta 10 százaléka kerül ki az országból az évi 75 milliós turistaforgalom révén.