György
14 °C
24 °C

Szombatra befutnak a euróvonatok

2001.08.30. 15:15
Szombaton hajnalban, biztonsági okokból jobbára napfelkelte előtt, még sötétben érkeznek meg az utolsó, szigorúan ellenőrzött vonatok a francia pénznyomdákból az Európai Unióban létrehozott euróövezet 12 országának fővárosaiba.
Az első pénzes szerelvények már napokkal ezelőtt elindultak, hogy eljuttassák a központi bankok páncéltermeibe a 12 ország nemzeti valutáinak felváltására hivatott új, közös pénz, az euró immár materializálódott tömegét. A művelet bankárok, rendőrök, biztonsági ügynökök ezreit mozgósította az öreg kontinensen, hiszen csak az első lépés a közös valuta tényleges bevezetésének több hónapos, bonyolult és kényes műveletében.

A Vatikán is átáll

Tizenkét állam, Németország, Franciaország, Hollandia, Belgium, Luxemburg, Spanyolország, Portugália, Olaszország, Ausztria, Görögország, Írország és Finnország fővárosaiba érkeznek meg az euróvonatok, az Unió tagállamai közül Anglia, Dánia és Svédország egyelőre megtartja nemzeti valutáját - viszont olyan miniállamok, mint a Vatikán, San Marino és Monaco szintén áttérnek az euróra.

A bankok folytatják a terítést

A jövő héttől már a nemzeti bankok folytatják az európai pénz leosztását a gazdasági élet minden szereplőjének, hogy aztán jövőre megkezdődjék az euró igazi élete. Igaz, gazdasági fogalomként, értékmérőként már eddig is létezett: az 1991-ben Maastrichtban, az EU csúcsértekezletén elhatározott folyamat értelmében már korábban elszámolási pénzzé vált, amelyhez rögzítették a részt vevő tagállamok nemzeti valutáját.

Eurókalkulátor

Bankátutalásokban, egyéb pénzügyi műveletekben már most is lehet eurót használni, a kereskedőknek a 12 euróországban már most fel kell tüntetniük az árat a közös valutában is, és forgalomba kerültek a kis zsebkalkulátorok, amelyeken mindenki pillanatok alatt átszámíthatja mindegyik árat a nemzetiről a közösre.