Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

A biztosítók szeretik péntek-tizenharmadikát

2002.09.13. 12:59
Nyugat-Európában kifejezetten várják a biztosítók a pénteki 13-át, ilyenkor ugyanis mindenki jobban vigyáz, ezért kevesebb a baleset.
A biztosítók szerint péntek 13. nem is olyan szerencsétlen nap. A legnagyobb biztosítási cégek sok évre visszatekintő statisztikái arról tanúskodnak, hogy kevesebb a baleset ezen a tradicionálisan baljós előítélettel várt napon. Az emberek ugyanis sokkal jobban vigyáznak, körültekintőbbek a közlekedésben - még azok is, akik nem babonásak.

Óvakodjunk a fekete motorosoktól

Az Ananova.com tájékoztatása szerint maga a péntek egyébként valóban húzós, de függetlenül a számmisztikától. A motorosok például a hét összes napja közül ekkor számíthatnak leginkább arra, hogy baleset éri őket. Viszont baleseti kockázatuk nem mutat szignifikáns eltérést abban az esetben, ha egy péntek éppen 13.-ára esik.

Nem szomorú vasárnap

A legbiztonságosabb nap a nyugat-európai közúti közlekedésben meglepő módon a vasárnap, pedig a víkendről hazatérők nagy száma miatt ezen a napon a nagy a forgalom, s így nagyobb a karambolok valószínűsége is. De nem: ilyenkor feleannyi baleset történik, mint péntekenként.

Ami pedig a pénteket illeti: rettegni inkább péntek 15-étől kellene, a biztosítók statisztikája szerint ugyanis sokkal valószínűbb a baleset ezen a napon, mint péntek 13-án.