Aliz
6 °C
14 °C

A brit vállalkozások nem kedvelik az eurót

2002.09.16. 14:50
A brit vállalkozásoknak csupán 20 százaléka váltana át euróra a jelenlegi parlamenti ciklus alatt. A vállalati vezetők körében végzett ICM-felmérés eredménye nagy pofon a brit kormánynak, amely azt remélte: maguk a vállalkozók állnak majd az eurócsatlakozás melletti kampány élére.
A felmérés tanúsága szerint a megkérdezettek 31 százaléka akarja a váltást, a többség, 61 százalék továbbra is az angol fontot tartaná meg. A vállalkozások vezetőinek csupán 26 százaléka véli azt, hogy az euró jótékony hatással lenne az üzleti életre, 56 százalékuk az ellenkezőjéről van meggyőződve. A felmérés alanyainak 78 százaléka magabiztosan állította, hogy Nagy-Britannia az euróövezeten kívül is képes fejlődni.

"A brit vállalkozók azért ellenzik az eurót, mert rájöttek, ha kicsúszik ellenőrzésük alól a kamatok irányítása, akkor instabilitással és számukra kedvezőtlen gazdaságpolitikával kell szembenézniük" - nyilatkozta George Eustice, az euróellenes kampány, a "No" igazgatója.

Az eurót ellenző, és a brit font megtartása mellett kampányoló szervezet 90 ezer brit céghez tervezi elküldeni euróellenes felhívását. A "No" szerint az ICM felmérése a brit kormány számára jelenti a legnagyobb pofont: a kabinet ugyanis azt remélte, hogy az eurócsatlakozási kampányt maguk az üzletemberek, a topmenedzsrek fogják vezetni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?