István, Vajk
19 °C
33 °C

A brit vállalkozások nem kedvelik az eurót

2002.09.16. 14:50
A brit vállalkozásoknak csupán 20 százaléka váltana át euróra a jelenlegi parlamenti ciklus alatt. A vállalati vezetők körében végzett ICM-felmérés eredménye nagy pofon a brit kormánynak, amely azt remélte: maguk a vállalkozók állnak majd az eurócsatlakozás melletti kampány élére.
A felmérés tanúsága szerint a megkérdezettek 31 százaléka akarja a váltást, a többség, 61 százalék továbbra is az angol fontot tartaná meg. A vállalkozások vezetőinek csupán 26 százaléka véli azt, hogy az euró jótékony hatással lenne az üzleti életre, 56 százalékuk az ellenkezőjéről van meggyőződve. A felmérés alanyainak 78 százaléka magabiztosan állította, hogy Nagy-Britannia az euróövezeten kívül is képes fejlődni.

"A brit vállalkozók azért ellenzik az eurót, mert rájöttek, ha kicsúszik ellenőrzésük alól a kamatok irányítása, akkor instabilitással és számukra kedvezőtlen gazdaságpolitikával kell szembenézniük" - nyilatkozta George Eustice, az euróellenes kampány, a "No" igazgatója.

Az eurót ellenző, és a brit font megtartása mellett kampányoló szervezet 90 ezer brit céghez tervezi elküldeni euróellenes felhívását. A "No" szerint az ICM felmérése a brit kormány számára jelenti a legnagyobb pofont: a kabinet ugyanis azt remélte, hogy az eurócsatlakozási kampányt maguk az üzletemberek, a topmenedzsrek fogják vezetni.