Judit
3 °C
7 °C

Módosítja euró-politikáját az EU

2002.09.20. 09:57
Lehet befolyásolni az Európai Unió politikáját, csak ehhez nagyhatalomnak kell lenni. Várhatóan módosítják ugyanis az eurózóna működési kereteit, hogy Európa közeledjen a brit igényekhez, megfosztva ezzel legfőbb érveiktől az euró brit ellenzőit.
Jelentős módosítások várhatók az euró rendszerében. A tárgyalásokra - a folyamatot megkönnyítendő - még Nagy Britannia EMU-csatlakozása előtt sor kerülhet. Ezt Neil Kinnock, az Európai Bizottság adminisztratív reformokért felelős alelnöke hozta nyilvánosságra.

Az alelnök a tervezett módosításokat a The Guardianban azzal indokolta, hogy "az euró hitelességének növelését szolgáló gazdasági szabálycsomagra van szükség". Az EU kormányának vezetői nem titkolják: a lazább, rugalmasabb szabályozás Nagy-Britannia euró csatlakozását könnyítené meg.

Hátrább az egyensúly követelményével

Részletek még nem ismeretesek, de az valószínű, hogy az új szabályozás szakít majd néhány jelenlegi elvvel. Például azzal, amely szerint az eurózóna, a közös pénz "működésének"jelenlegi feltételrendszere egy viszonylagos egyensúlyközeli állapot fenntartását kell hogy szolgálja. Emiatt szabályozzák többek között az infláció, a deficit, s nem utolsó sorban a hitelállomány felső határát. Utóbbi pedig a brit euróellenzők egyik legfőbb érve. Alkalmat ad ugyanis arra, hogy a GDP-arányos hitellimit rémét felfestve, azzal riogassák a választópolgárokat: az eurózóna szigorú szabályai miatt a közkiadások automatikusan csökkenni fognak, s ezt minden polgár megérzi majd.

Kinnock most elismeri, hogy a szabályozás néhány eleme a "valóságtól elrugaszkodott", s így módosításra szorul.

Kilátástalan helyzetben a brit eurókampány

Mint arról az euro.hu nemrég tájékoztatott, a brit vállalkozásoknak csupán 20 százaléka váltana át euróra a jelenlegi parlamenti ciklusban. A közelmúltban publikált ICM-felmérés szerint a megkérdezettek 31 százaléka akarja egyáltalán a váltást, a többség, 61 százalék továbbra is az angol fontot tartaná meg. A vállalati vezetők körében végzett felmérés nagy pofont jelentett a brit kormánynak, amely remélte, hogy az eurócsatlakozást népszerűsítő kampányt a vállalkozók fogják vezetni.

Mivel a felmérés eredményét néhány nappal ezelőtt hozták nyilvánosságra, nem kizárt, hogy az EU vezetői számára éppen a brit eurókampány kilátástalan helyzete adta meg a végső lökést a döntéshez az eurózóna feltételrendszerének jelentős reformjáról, s arról, hogy e szándékukat már az előkészületek korai fázisában nyilvánosságra is hozzák.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?