Piroska
3 °C
3 °C

Egyre kevesebb svéd szeretne eurót

2002.10.08. 12:07
Jelentősen, 52 százalékról 47 százalékra csökkent az euró támogatottsága Svédországban. Meglepetésre éppen a választáson nemrég győztes szociáldemokraták szavazói fordultak el a közös valutától.
A FV/Demoscop legújabb felmérése szerint szeptemberben a közös európai pénznem bevezetését támogatók tábora érzékelhetően kisebb lett Svédországban. A frissen újraválasztott Göran Persson miniszterelnök szempontjából - aki az euró közismert támogatója - komoly figyelmeztetést jelent, hogy míg eddig a lakosságnak csupán 37 százaléka ellenezte az új pénznem bevezetését, ez az arány szeptemberre 41 százalékra emelkedett.

A visszalépés annál nyugtalanítóbb, mivel a felmérés szerint a miniszterelnöknek a szociáldemokrata szavazóréteg többségének ellenkezésével kell számolnia. A szociáldemokrata érzelműek körében az utóbbi hónapokban az eurót elutasítók aránya 33 százalékról 45 százalékra nőtt, míg az eurót elfogadóké 53-ról 41 százalékra csökkent. Az adatok komoly érvet szolgáltatnak mindazoknak, akik az egységes pénznem bevezetéséről szóló népszavazás további halasztása mellett foglalnak állást. Felszínre törtek a problémák Sören Wibe parlamenti képviselő szerint a közvélemény hangulatváltozása természetes- írja a Finanstidningen. A gazdaságtan professzora az Európai Unió és az Európai Monetáris Unió egyik legkiemelkedőbb szociáldemokrata kritikusa Svédországban. Véleménye szerint az eurórégió problémái mára a felszínre törtek.

Példaként Franciaországnak a stabilitási paktum szigorának enyhítésére tett szemérmetlen kísérleteit említette Sören Wibe. Szerinte a svéd Szociáldemokrata Párt nehezen tudja majd szavazótáborát rábírni az európai struktúrák támogatására. A politikus úgy véli, kudarcot vallott az a remény is, hogy az eurórégióban vakációzók sokkal pozitívabb hozzáállással térnek majd haza.

Nem megy az erőltetett menet

Göran Perssonnak a szeptemberi választásokon elért 40 százalékos sikerét elemzők úgy értékelték, hogy annak legközvetlenebb gazdasági következménye az eurózónához való csatlakozás lesz, méghozzá "erőltetett menetben". A népszavazás időpontját illetően a választási győzelem napjaiban a 2003-as dátum is reálisnak látszott, ez forog most veszélyben a mind kedvezőtlenebbé váló közvélemény-kutatási adatok miatt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!