Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egyre kevesebb svéd szeretne eurót

2002.10.08. 12:07
Jelentősen, 52 százalékról 47 százalékra csökkent az euró támogatottsága Svédországban. Meglepetésre éppen a választáson nemrég győztes szociáldemokraták szavazói fordultak el a közös valutától.
A FV/Demoscop legújabb felmérése szerint szeptemberben a közös európai pénznem bevezetését támogatók tábora érzékelhetően kisebb lett Svédországban. A frissen újraválasztott Göran Persson miniszterelnök szempontjából - aki az euró közismert támogatója - komoly figyelmeztetést jelent, hogy míg eddig a lakosságnak csupán 37 százaléka ellenezte az új pénznem bevezetését, ez az arány szeptemberre 41 százalékra emelkedett.

A visszalépés annál nyugtalanítóbb, mivel a felmérés szerint a miniszterelnöknek a szociáldemokrata szavazóréteg többségének ellenkezésével kell számolnia. A szociáldemokrata érzelműek körében az utóbbi hónapokban az eurót elutasítók aránya 33 százalékról 45 százalékra nőtt, míg az eurót elfogadóké 53-ról 41 százalékra csökkent. Az adatok komoly érvet szolgáltatnak mindazoknak, akik az egységes pénznem bevezetéséről szóló népszavazás további halasztása mellett foglalnak állást. Felszínre törtek a problémák Sören Wibe parlamenti képviselő szerint a közvélemény hangulatváltozása természetes- írja a Finanstidningen. A gazdaságtan professzora az Európai Unió és az Európai Monetáris Unió egyik legkiemelkedőbb szociáldemokrata kritikusa Svédországban. Véleménye szerint az eurórégió problémái mára a felszínre törtek.

Példaként Franciaországnak a stabilitási paktum szigorának enyhítésére tett szemérmetlen kísérleteit említette Sören Wibe. Szerinte a svéd Szociáldemokrata Párt nehezen tudja majd szavazótáborát rábírni az európai struktúrák támogatására. A politikus úgy véli, kudarcot vallott az a remény is, hogy az eurórégióban vakációzók sokkal pozitívabb hozzáállással térnek majd haza.

Nem megy az erőltetett menet

Göran Perssonnak a szeptemberi választásokon elért 40 százalékos sikerét elemzők úgy értékelték, hogy annak legközvetlenebb gazdasági következménye az eurózónához való csatlakozás lesz, méghozzá "erőltetett menetben". A népszavazás időpontját illetően a választási győzelem napjaiban a 2003-as dátum is reálisnak látszott, ez forog most veszélyben a mind kedvezőtlenebbé váló közvélemény-kutatási adatok miatt.