Friderika
12 °C
29 °C

Darálják a holland guldent

2002.10.11. 10:44
Elkezdődött a holland gulden utolsó korszaka: üzembe helyezték a 11 millió kilogramm régi pénzérme felemésztésére tervezett gépezetet. A startgombot Van Eijck pénzügyminiszter nyomta meg.
A gépezet két évig működik, s a régi gulden-fémpénzeket fémforgáccsá aprózza. Az érmehalmaz 1,9 milliárd holland guldent, azaz 0,85 milliárd eurót tesz ki.. A művelet idejére szigorú felügyelet alá helyezték a lelystandi raktárat és elosztó központot, amely egyébként eddig az új pénznem, az euró raktározására szolgált.

1,9 milliárd gulden (aprítva) = 50 millió euró

A fémforgácsot nyersanyagként értékesítik, ezért a törmeléket fémgyártókhoz szállítják, de a kormány utasítására csupán kis tételekben, apránként, hogy fenntartsák a fémhulladék jelenlegi piaci árát. A pénzügyminiszter számításai szerint a fémforgács értékesítéséből körülbelül 50 millió eurós bevételre tesz szert a kincstár.

Hollandiában ez év január 27-én lehetett utoljára guldennel fizetni. A kereskedelmi bankok 2002 végéig euróra cserélik a megmaradt régi valutát, sőt a Nemzeti Bank az érméket 2006. december 31-ig, a bankjegyeket 2031. december 31-ig átváltja euróra.