Judit
3 °C
7 °C

Darálják a holland guldent

2002.10.11. 10:44
Elkezdődött a holland gulden utolsó korszaka: üzembe helyezték a 11 millió kilogramm régi pénzérme felemésztésére tervezett gépezetet. A startgombot Van Eijck pénzügyminiszter nyomta meg.
A gépezet két évig működik, s a régi gulden-fémpénzeket fémforgáccsá aprózza. Az érmehalmaz 1,9 milliárd holland guldent, azaz 0,85 milliárd eurót tesz ki.. A művelet idejére szigorú felügyelet alá helyezték a lelystandi raktárat és elosztó központot, amely egyébként eddig az új pénznem, az euró raktározására szolgált.

1,9 milliárd gulden (aprítva) = 50 millió euró

A fémforgácsot nyersanyagként értékesítik, ezért a törmeléket fémgyártókhoz szállítják, de a kormány utasítására csupán kis tételekben, apránként, hogy fenntartsák a fémhulladék jelenlegi piaci árát. A pénzügyminiszter számításai szerint a fémforgács értékesítéséből körülbelül 50 millió eurós bevételre tesz szert a kincstár.

Hollandiában ez év január 27-én lehetett utoljára guldennel fizetni. A kereskedelmi bankok 2002 végéig euróra cserélik a megmaradt régi valutát, sőt a Nemzeti Bank az érméket 2006. december 31-ig, a bankjegyeket 2031. december 31-ig átváltja euróra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?