Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Targoncások tüntettek a génkezelt élelmiszerek ellen Brüsszelben

2002.10.11. 11:25
Brüsszelben több száz szupermarket targoncásai csatlakoztak a Föld Barátai által szervezett utcai tüntetéshez. A tiltakozás oka az, hogy hamarosan feloldják a génkezelt élelmiszerek (GMO) forgalmazását korlátozó, 1998 óta érvényben lévő európai tilalmat.
A Föld Barátai mozgalom által szervezett brüsszeli megmozdulás felhívást intéz az EU-tagállamok kormányaihoz: óvják meg a fogyasztókat a nem kívánt génkezelt élelmiszerektől. Az EU mezőgazdasági és környezetvédelmi miniszterei ebben a hónapban tárgyalnak a génkezelt élelmiszerek címkézését szabályozó rendeletekről. A környezetvédő szervezetekkel küszöbön álló kompromisszum szerint a génkezelt élelmiszerek és termékek árusítását engedélyeznék, de az ilyen árucikkek eredetét szigorúan kötelező lenne feltüntetni a terméken.

USA-nyomás

Az európai biotechnológia-ipar és az USA egyaránt nyomást gyakorol annak érdekében, hogy Európában több génkezelt terméket engedélyezzenek piacra, ám a Föld Barátai mozgalom szerint a tilalmat mindaddig fent kell tartani, amíg a GMO-k kockázatait kiszűrő szigorú szabályok nem lépnek életbe - beleértve a sokkal érthetőbb címkézést is.

Mint arról az euro.hu korábban tájékoztatott, az Egyesült Államok azzal fenyegetőzik, hogy panaszt emel a Világkereskedelmi Szervezetnél (WTO), amennyiben október közepéig nem szűnik meg az európai GMO-tilalom. Az USA állítása szerint az európai bojkott 300 millió dolláros veszteséget okoz a genetikailag módosított gabona amerikai termelőinek.

Hol legyen az alsó határ?

A jelenlegi EU-rendelkezések értelmében az 1 százaléknál nagyobb mennyiségű génkezelt DNS-t tartalmazó terméket kell figyelemfelhívó felirattal ellátni. Az európai parlamenti képviselők ezt a küszöböt 0,5 százalékban állapítanák meg, ezzel szemben a Föld Barátai úgy vélik, a GMO-k címkézését már a kimutatható legkisebb szinten kötelezővé kellene tenni.

- A fogyasztókat tájékoztatni kell arról, ha élelmiszereik kimutatható mennyiségű GMO-t tartalmaznak, hogy saját döntésük szerint fogyasszák ezeket a termékeket - mondta a Föld Barátainak egyik szóvivője. A mozgalom szeretné, ha a küszöb 0,1 százaléknyi GMO-tartalom lenne, s már ezt is kompromisszumos ajánlatnak tekintik, ugyanis szakemberek szerint egyes élelmiszerekben a genetikailag módosított anyagok már 0,001 százalékban is kimutathatók.

Kiterjesztett címkézés

A genetikai módosítások szigorúbb ellenőrzéséről folytatott tanácskozáson az EU tagországainak miniszterei a termékek kötelező címkézéséről is tárgyalnak majd. Ez több ezer olyan terméket érint, amely genetikailag módosított szója- és kukoricaszármazékot tartalmaz, de genetikailag módosított DNS-t nem, ezért jelenleg nincs is címke ezeken a termékeken.

Az Eurobarometer tavaly decemberben végzett felmérése azt mutatta, hogy a megkérdezettek 70,6 százaléka elutasítja a genetikailag módosított termékek fogyasztását.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!