Erzsébet
1 °C
4 °C

Túl sok az euró

2002.10.15. 10:00
Felesleg van euróból. Hegyekben állnak az euróérmék, mert túl sokat verettek belőlük még az új pénz bevezetésekor.
Idén január elsején, amikor az eurókészpénz hivatalos fizetőeszközzé vált az Európai Unió 12 tagországában, a kormányok még attól tartottak, hogy nem lesz elég érme az igények kielégítésére. Hivatalos adatok szerint 15,7 milliárd euró értékben 50 milliárd darab érmét gyártottak le a 300 milliós "piacra". Tíz hónappal később Németország és Franciaország beismerte: túlbecsülték polgáraik készpénz-szükségletét.

Raktárra termeltek

Az új pénz bevezetésekor az Európai Központi Bank alapvetően az egyes országokra bízta, hogy ki mennyi euró-pénzérmét akar veretni, bár a kibocsátandó mennyiséget jóvá kellett hagyatni.

A francia Quest France napilap értesülései szerint a francia kormány annak idején 8 milliárd darab érmét rendelt a pressaci verdétől, ám e hatalmas mennyiségből mindeddig csak 5 milliárd darab került forgalomba, tehát a raktárakban több mint 3 milliárd darab érme fekszik, sorsára várva.

Még nagyobb túlrendelő volt Németország, amely 17 milliárd darab érmét veretett, de a piacon csupán 10 milliárdnyi van forgalomban. A német kormány most azzal védekezik a nyilvánvalóan költséges túlbiztosítás miatti kritikákkal szemben, hogy a közelgő karácsonyi vásárlások előtt mozgósítják a készletek egy részét.

A nemzeti oldal miatt az euró nem exportálható

Az érmefelesleget egyébként azért kell raktárokba félretenni, mert mint ismeretes, a bankjegyekkel ellentétben az érméknek nemzeti oldaluk is van, így nem lehet átadni (eladni) őket más eurózóna-országnak. Természetesen elvben lehetséges volna ilyen akció, hiszen minden címletű eurókészpénz a monetáris övezet valamennyi tagállamában érvényes fizetőeszköz, de egyik ország lakosai se örülnének, ha egy másik nemzet jegyeit hordozó érme kerülne folyton a kezükbe.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?