Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

EU-s vita a munkanélküliek foglalkoztatásáról

2002.10.21. 15:47
A munkanélküliség csökkentését szolgáló javaslat elfogadására készülnek az EU döntéshozói. Vita van viszont azon, hogy az állam milyen mértékben támogassa a munkanélküliek foglalkoztatását.
A munkanélküliség problémáját enyhíti egy készülő EU-rendelkezés, amely azzal ösztönözné a cégeket munkanélküliek alkalmazására, hogy az új dolgozók havi fizetésének bizonyos részét állami támogatás fedezné.

Döntés a tagországok beleszólása nélkül?

A jogszabály elfogadásához elegendő a 20 tagú Európai Bizottság többségi döntése, nem szükséges további jóváhagyás az EU-tagállamok vagy az Európai Parlament részéről. A tervezet emiatt több tagországot kellemetlenül érint, ugyanis a társadalmi és munkaügyi kérdésekben igen jelentős következményekkel járó rendelkezés ügyében nem érvényesíthetik álláspontjukat a döntéshozatali folyamatban.

A németeknek nem elég

Mario Monti versenyügyi biztos javaslata szerint az alkalmazottaknak járó havi bér 50 százalékában állapítanák meg a bérkiegészítésként nyújtott állami támogatás felső határát. Ez meghiúsítja a hasonló előterjesztéssel készülő Németország tervét. A németek egy munkapiaci szakértőkből alakult csoport javaslata alapján Monti 50 százalékával szemben 80 százalékos állami bérkiegészítést biztosítanának azoknak a cégeknek, amelyek munkanélkülieket alkalmaznak. (Mario Monti eredetileg még szigorúbb feltételeket akart, amelyek alapján az állami támogatásból fedezett bérkiegészítés csupán 40 százalékos lehetett volna.)

Anna Diamantopoulou, az EU szociális ügyekért felelős biztosa és Mario Monti a jogszabály-tervezetet már az Európai Bizottság október 30-i ülésén szavazásra kívánja előterjeszteni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?