Valér
-1 °C
0 °C

Ciprus uborkája hátráltatja az EU-csatlakozást?

2002.10.28. 09:49
A ciprusi uborkák nem igazodnak az Európai Unió standardjaihoz, így ha az ország EU-tag szeretne lenni, akkor a termelőknek meg kell tanulniuk a helyes uborkatermesztést.
A ciprusi parasztok az európai uniós szabványnál rövidebb uborkát termesztenek, vélhetően a helyi öntözési és termesztési módszerek miatt. A brüsszeli előírások szerint 30 centiméternél hosszabb és sima héjú uborkát kell termeszteni. Ha erre a ciprusi gazdák nem képesek, akkor meg kell tanítani őket a helyes módszerre. Az oktatás szervezett megvalósítását az EU-csatlakozás helyi hívei szerint mezőgazdasági minisztérium vállalhatná magára.

Egyenzöldség, egyengyümölcs

Az Európai Unió az év eleje óta arra törekszik, hogy milliméterre pontosan meghatározza a zöldségek és gyümölcsök kívánatos méretét. Előírják, hogy mekkora lehet a víztartalma egy diónak, a legnagyobb görbülete az uborkáknak. Rögzítették a cseresznyepaprikák kívánatos méretét, a paprikák elvárt színárnyalatát. Az eprek és a kajszibarackok megengedhető legkisebb átmérőjét szintén előírták, méghozzá milliméteres pontosságot megkövetelve.

A friss zöldbab babja nem haladhatja meg a 12 millimétert. A hagymáknak nem lehet túl nagy a csumájuk, a tojások pedig nem lehetnek kisebbek az előírtnál. A szabályokat mind a termesztésben részt vevőknek, mind a kereskedőknek érvényesíteniük kell.

Antiszabvány-lobbi az Európai Parlamentben

Az Európai Parlament több képviselője szerint egyes, túl szigorú előírások indokolatlan terhet rónak a termelőkre, s a vásárlók sem járnának jól, ha kizárólag a szabványos termékeket vásárolhatnák. Ezért az Európai Parlamentben egyre komolyabb lobbicsoport működik, amelynek célja a túlbürokratizált termelést eredményező, sok esetben logikátlan szabványosítás elleni harc.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!