Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Értékpapír-kibocsátásra ösztönöz az euró

2002.10.29. 11:26
Az Európai Központi Bank értékelése szerint az euró megjelenése arra ösztönözte a nyugat-európai cégeket, hogy finanszírozási formaként az eddiginél gyakrabban éljenek az értékpapír-kibocsátás lehetőségével.
Az eurózóna pénzügyi szerkezetéről szóló jelentésében vonta le az Európai Központi Bank azt a meglepő következtetést, hogy az euró bevezetése váltotta ki a kötvények és részvények reneszánszát.

A szabályozás hatása

Az adósságok értékpapír-kibocsátással történő finanszírozása korábban igen csekély szerepet játszott az eurózóna cégeinek történetében. Az EKB a közelmúlt folyamatait úgy értékeli, hogy ez megváltozott, s e finanszírozási formának megnőtt a jelentősége.

Ennek okát a központi bank részben a szabályozásban látja, értékelése szerint a gazdasági és monetáris unió harmadik szakaszának kezdete abba az irányba terelte a növekedni szándékozó cégeket (legyenek azok pénzügyiek vagy más területen tevékenykedők), hogy értékpapírok forgalomba hozatalával teremtsék meg továbblépésük feltétételeit.

Egymáshoz közeledő pénzügyi rendszerek

A központi bank szerint a részvénypiac szerkezete is jelentősen átalakult az elmúlt években. A változások motorját a pénzügyi integráció, a páneurópai lehetőségek szélesedése jelentette. A jelentés úgy tartja: az eurózóna országainak pénzügyi rendszerei között nagy a hasonlóság, sok a mélyülő pénzügyi integrációra mutató jel. Mindez teljes mértékben megfelel a közös pénz bevezetését elhatározó országok eredeti szándékainak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!