Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Sikertelen brit kísérlet a svájci banktitok feloldására

2002.11.06. 09:41
Svájc nem oldja fel a banki titoktartási törvények szigorát, továbbra sem ért egyet a feltétel nélküli, teljes információátadással.
Gordon Brown brit pénzügyminiszter és Pascal Couchepin svájci gazdasági miniszter találkozóját követően nyilvánvalóvá vált, hogy a hosszú idő óta tartó patthelyzet nem változott. A brit politikus sikertelen kísérlete árnyékot vetett az EU pénzügyminisztereinek keddi találkozójára is.

Az év végéig lehet tárgyalni

Az Európai Tanács 2001 végén adott ki utasítást az EU-állampolgárok külföldi bankjövedelmeinek megadózásáról. Egyúttal egyeztetéseket kezdeményezett közösségen kívüli, a kamatjövedelmek szempontjából kulcsfontosságú országokkal - az Amerikai Egyesült Államokkal, Svájccal, Liechtensteinnel, Monacóval, Andorrával és San Marinóval - hasonló intézkedések foganatosítása céljából annak érdekében, hogy az EU állampolgárainak külföldi bankkamatait kiskapuk nélkül adó alá vethessék.

A tanácsnak legkésőbb ez év végéig egyhangúlag véglegesítenie kell a direktíva szövegét és meg kell kezdeni a rendelkezés végrehajtását. Ez azonban lehetetlen addig, amíg a tőkejövedelmekből származó adó elkerülésére olyan kényelmes és kézenfekvő lehetőség kínálkozik, mint például a svájci bankok szolgáltatásainak igénybe vétele.

A banktitok banktitok marad

Svájc hajlandó ugyan arra, hogy a pénzmosással vagy más bűncselekménnyel vádolt EU-állampolgárok esetében információt szolgáltasson, de folyamatosan és nagyon határozottan visszautasítja az együttműködést az adócsalási ügyek kapcsán. Úgy tekintik, hogy ez utóbbi esetben az országban tradicionálisan tiszteletben tartandó banktitok megsértésére kényszerülnének.

Az EU már régóta azzal fenyegetőzik, hogy a Nizzai szerződésre hivatkozva korlátozza a Svájcba irányuló tőkemozgást, amennyiben nem történik haladás az adóügyi egyeztetésekben. A szankciók része lehet továbbá, hogy más területeken is felfüggesztik az EU-svájci tárgyalásokat. Jelenleg határátkelési ügyben, a dublini megállapodás kapcsán a migráció témakörében, a szabad szolgáltatások és bizonyos audiovizuális programokban való részvétel ügyében folytatnak egyeztetéseket Svájccal - az adótitok miatt egyre hűvösebb légkörben.

Megosztott az EU-tagság

A lehetséges megoldások és a svájci banktitok fenntartása miatti kemény fellépés ügyében az EU-tagországok véleménye megoszlik. Frits Bolkestein, az unió adóügyi biztosa kompromisszumot szorgalmaz, de Nagy Britannia ellenzi, hogy Svájc csupán az EU adóhivatalának kérésére szolgáltasson információkat. A britek teljes információcserét akarnak és engedetlenség esetére keményebb fellépést javasolnak Svájccal szemben.

A megtorló intézkedések alkalmazását támogatja Németország és Svédország is már akár 2003-tól kezdődően, ha Svájc nem enged. Pascal Couchepin svájci gazdasági miniszter viszont úgy nyilatkozott: számára meglepetést jelentene, ha a fenyegetéseket valóra váltanák. A miniszter változatlanul úgy véli, hogy a banki titoktartási törvényekkel egyetlen nemzetközi törvényt sem sértenek meg. - Kompromisszumra van lehetőség, de rendszeres, feltétel nélküli információcserére aligha - véli Pascal Couchepin.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!