Nándor
3 °C
16 °C

Málta már 2005-ben saját eurót szeretne

2002.11.06. 15:34
Az EU-ban aggódnak a máltai, a lengyel, a cseh és a magyar költségvetési hiány miatt. Málta előremenekülne.
Magyarország, Málta, Lengyelország és - a helyzet megoldására való törekvések hiánya miatt már el is marasztalt - Csehország magas költségvetési hiánya aggodalmat okoz az EU pénzügyminiszterei és gazdasági miniszterei (Ecofin) körében. John Dalli máltai pénzügyminiszter mégis derűlátóan nyilatkozott, szerinte Málta 2005-ben teljesíti az eurórégióhoz való csatlakozás feltételeit.

Málta költségvetési hiánya jelenleg a nemzeti össztermék (GDP) 3,1 százalékát teszi ki, Csehországban a hiány 5,5 százalékos, míg Magyarország és Lengyelország körülbelül 7 százalékos költségvetési hiánnyal küszködik, tájékoztat az EU Observer. Az EU-hoz 2004-ben csatlakozó négy tagjelöltnek komoly lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy a költségvetési hiányt a stabilitási és növekedési aktumban előírt legfeljebb 3 százalékos küszöb alá szorítsák.

Szigor a portugálokkal szemben

Mint ismeretes, a paktumot megsértette Portugália, ahol a költségvetési hiány tavaly a GDP 4,1 százalékát tette ki. Kedden az EU pénzügyminiszterei döntést hoztak aról, hogy a hiányt a korábban tervezett jövő tavaszi határidő helyett már ez év végéig az előírt szintre kell csökkenteniük a portugáloknak. Németország, Olaszország és Franciaország helyzete szintén aggodalomra ad okot, ugyanis igen közel állnak a hiány kritikus mértékéhez.

Az eurórégió stabilitását veszélyeztető kockázatok miatt Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke egy olyan új hatóság létrehozását javasolta, amelynek hatalmában állna érvényt szerezni a szabályoknak.

Málta a lehetetlent akarja?

Málta tisztában van a feltételek szigorúságával, de pénzügyi vezetői szerint az eurórégióhoz való csatlakozás hatalmas előnyökkel járna, és stabilitást hozna az ország gazdasága számára, ezért mielőbb csatlakozni szeretnének - tájékoztatta az Ecofin-részvevőket a máltai pénzügyminiszter.

Az eurórégióhoz történő csatlakozáshoz a maastrichti szerződésben foglalt öt kritériumnak kell eleget tenni, s ezek között a költségvetési hiány plafonja csak az egyik, nehezen teljesíthető követelmény. Az adott ország külföldi adósságállománya nem haladhatja meg a GDP 60 százalékát, a nemzeti valutának pedig a valutaárfolyami mechanizmusok normális keretein belül kell maradnia anélkül, hogy legalább két éven át bármiféle kiigazításra volna szükség. Mindezeket figyelembe véve lehetetlen, hogy az EU-ba 2004-ben belépő országok 2006 csatlakozhatnának az Európai Monetáris Unióhoz.

Az újaknak nincs választási lehetőségük

Az Európai Unió jelenlegi 15 tagja közül Svédország, az Egyesült Királyság és Dánia döntött úgy, hogy nem csatlakozik az eurórégióhoz. Elképzelhető ugyanakkor, hogy jövőre ezek az országok is népszavazást írnak ki az euró bevezetéséről.

A bővítéskor csatlakozó országoknak már nem adatik meg az eurórégiótól való távolmaradás lehetősége, a csatlakozási szerződésben vállalni kell a maastrichti kritériumok teljesítését, az eurózóna tagságának feltételeit is.