Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Jön a vatikáni aranyeuró

2002.11.06. 15:30
A gyűjtők nagy örömére arany 50 és 20 eurós emlékérméket, illetve 10 eurós ezüst-érmét bocsát ki a Vatikán.
Vatikán Állam, amelynek hivatalos fizetőeszköze a vatikáni euró, aranyból készült euró-emlékérméket ad ki december 16-án - jelentette be Amalia D'Alascio, a városállam filatéliai és numizmatikai hivatalának tisztségviselője. Az 50 eurósból és a 20 eurósból összesen 2800 darabot vernek, de hogy mennyiért fogják árulni, azt hivatalosan még nem hozták nyilvánosságra.

Igazság és megbocsátás

A sajtóban megjelent találgatások szerint a nagyobb, 15 grammos aranyérmét 380 euróért (mintegy 92 ezer forint), a kisebb, 6 grammos pénzdarabot pedig 152 euróért (37 ezer forint) árulják majd. (A névérték 11 ezer forintnak, illetve 4.400 forintnak felel meg.) Az egyik hátoldalán Ábrahámnak és fiának, Izsáknak állítanak emléket, a másik pedig Noé bárkáját ábrázolja.

Az arany emlékérmék mellett ugyancsak december 16-án hozzák forgalomba a 10 eurós ezüst-érmét. Ennek hátoldalán latin nyelvű felirat lesz majd: "Nincs béke igazság nélkül és nincs igazság megbocsátás nélkül".

Tartja az árát

A 12 "rendes" euró-ország mellett az unióval korábban is szoros pénzügyi-közigazgatási kapcsolatban lévő Monaco, San Marino és Vatikán kapott engedélyt az Európai Központi Banktól arra, hogy ne csak hivatalos fizetőeszközként használja az új pénzt, hanem annak érméiből összesen 6 millió darabot saját nemzeti oldallal verjen. (Mint ismeretes, az euró bankjegyei valamennyi országban azonosak, az érmék hátoldala azonban mindenütt nemzeti karakterű.)

Vatikán Állam eurója hatalmas sikert aratott a gyűjtők (és a spekulánsok) körében: Amikor a nyolc címletből álló, vatikáni jelzésű euró-készletet március elsején elkezdték árulni, egy vásárló legfeljebb kettőt vehetett, mégis szinte azonnal elfogyott a 69 ezer csomag. A szétkapkodott széria darabjai később horribilis összegekért cserélnek gazdát. Az első kiadás csomagonként 12 euróért (3 ezer forint) volt kapható (a névérték 3 euró 88 cent volt), később viszont ezer euróért (245 ezer forint) is elkeltek a kollekciók. Az októberi, második kibocsátáskor a márciusi mennyiségnek kevesebb mint egy ötöde, 118 ezer új érme került forgalomba, így a vatikáni euró tartja az árát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!