Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Új nyelvet az Európai Uniónak!

2002.11.08. 09:53
Egy egészen új nyelvre van szüksége az Európai Uniónak - javasolja Peter Viggers konzervatív brit képviselő. Az indítvány nem komoly, de azért benyújtotta.
Egy brit parlamenti honatya, Peter Viggers azt javasolja, hogy az Európai Uniónak csak egyetlen hivatalos nyelve legyen, s azt nevezzék euralnak. A nyelv brit szóvivőjének John Prescottot miniszterelnök helyettest ajánlja, aki - George Bush amerikai elnököz hasonlóan - elég gyakran hibásan ejti ki az angol szavakat.

Esélytelen

A javaslat ugyan a politikai humor kategóriájába tartozik, ám előterjesztője jogszabály-tervezet formájában szabályosan benyújtotta a törvényhozásnak. A BBC angol eleganciával úgy fogalmaz: "a helyzet úgy áll, hogy nincs esély az előterjesztés törvényerőre emelésére".

Az Egyedüli Európai Nyelv című törvényjavaslattal Peter Viggers arra akarja felhívni a figyelmet, hogy az EU-ban jelenleg használatos 11 hivatalos nyelv 110 nyelvkombinációhoz vezet, s ez a szám a bővítés után 506-ra nő. (Az unió valamennyi tagország nyelvét hivatalos nyelvként ismeri el.)

A képviselő arra is kitért, hogy jelenleg az EU több mint 215 millió eurót (52,6 milliárd forint) költ fordításra és fordítókra évente, s ez az összeg szintén jelentősen megnő a bővítés után.

Angol? Francia? Német?

Nyelvügyben hosszú ideje komoly viták folynak az EU-n belül. Leginkább az angol pályázhat arra, hogy egyedüli munkanyelv legyen, de a franciák végsőkig ragaszkodnak saját anyanyelvük használatához, nemrég pedig - az európai alkotmány-tervezetek tárgyalásakor - egy német honatya saját anyanyelvét ajánlotta az EU munkanyelvének.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!