Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Az első euróbankrablás

2001.11.23. 12:15
Bár a bankjegyeket csak januártól használják, egy római bankból máris elraboltak negyedmillió eurót. Ha hamisítók kezébe kerül a pénz, akkor azok már azelőtt elkezdhetik a gyártást, hogy az európai vásárlók közelebbről megismerkedhetnének az igazi papírpénzekkel.
Rómában, egy külvárosi bankfiókból 260 ezer eurót vittek el fegyveres rablók - közölt a BBC. A bankba nyitáskor három pisztolyokkal felfegyverzett, női parókát viselő férfi lépett be. Az alkalmazottakat a vécébe zárták, majd megvárták, hogy megérkezzen az igazgató, és őt a széf kinyitására kényszerítették.

A rablók összesen hatvanöt és fél millió forintnyi euróval és némi lírával távoztak. A rendőrség szerint a bank kamerarendszere nem működött a bűncselekmény idején.

Hamisítók kezébe kerülhet a pénz

Az európai hatóságok annak idején példátlan biztonsági intézkedések mellett szállítják és őrzik a legyártott bankjegyeket. A konvojokat minden országban több ezer katona, rendőr és biztonsági ember kísérte, a kocsikat műholdról követték, a szükséges fegyverekre, járművekre óriási összegeket különítettek el a kormányok.

Az olasz rendőrség szerint azért különösen kellemetlen az ügy, mert a megszerzett bankjegyeket tanulmányozva a hamisítók már azelőtt gyártani kezdhetik a bankókat, hogy az európai vásárlók közelebbről megismerkedhetnének az igazi papírpénzekkel.

Volt már nagyobb fogás

Szeptemberben egy német pénzszállítóból fegyveres rablók 1,2 millió eurót és háromszázezer márkát vittek el. Ezen a kocsin már rajta volt mind a hét címlet (az ötöstől az ötszázasig), tehát a német hamisítók már nyomhatják az új bankjegyeket.