Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A svédek elutasítanák az eurót

2002.11.24. 16:48
Alig jelentette be a svéd miniszterelnök, hogy a közvélemény kedvező ítélete lehetővé teszi az euró-népszavazás jövő őszi megtartását, drámai fordulat állt be: a svédek határozottan elfordultak a közös valutától.
A svédek 41 százaléka nemet mondana az EMU-tagságra, míg 37 százalék szavazna igennel szavazna, 21 százalék pedig még bizonytalan - derül ki a SIFO legfrissebb közvélemény-kutatásából. 2001 júniusa óta ez az első alkalom, hogy ismét az euró bevezetését elutasítók vannak többségben az északi országban.

EU-t euró nélkül?

A változást a sajtó drámainak nevezi, különösen annak tükrében, hogy Göran Persson miniszterelnök néhány napja jelentette be: az ország várhatóan jövő szeptemberben állást foglalhat a valutaunióhoz történő csatlakozásról. A kormányfő elképzelése megalapozottnak tűnt, hiszen a múlt havi SIFO közvélemény-kutatás az euró-támogatók 43 százalékos többségét mutatta 34 százalékos elutasítással szemben.

A SIFO mostani váratlan eredményét visszaigazolta egy másik közvélemény-kutatás is, a TEMPO-é, amelyet szintén szombaton hoztak nyilvánosságra. Ez 41 százalékos támogatást mutat, 40 százalékos elutasítás mellett, 12 százalék még bizonytalan - írja a Dagens Nyheter. A változás itt is szembetűnő, hiszen az augusztusi TEMO-adatok az "igen" 49 százalékos többségét mutatták szemben a "nem" 40 százalékával.

A TEMO adatai ugyanakkor azt bizonyítják, hogy nő az EU elfogadottsága Svédországban. A megkérdezettek 68 százaléka gondolja úgy, hogy jó dolog az Európai Unió tagjának lenni, míg 28 százalék van ellenkező véleményen.

Persson korán örült

A svédek európárti miniszterelnöke korábban azt tervezte, hogy ha pártja megnyeri a szeptemberi választásokat, akkor az ország jövő tavasszal szavazhat az euróról. Ezt reálisnak tartották a szakértők is, a közvélemény-kutatási adatok ugyanis az euró egyre erősödő támogatottságát jelezték. A szociáldemokraták szeptemberben kormányon maradtak, de meglepő módon szavazótáboruk kezdett elfordulni a közös pénz gondolatától. Persson ezért már jövő őszi népszavazásról beszélt, s amikor a kiegyenlített erőviszonyokat ismét az euró-szimpatizánsok erősödése váltotta fel, azonnal be is jelentette szándékát.

Menetrendje szerint ha a pártok egységesek a népszavazás kérdésében, s a jövő őszi referendum sikeres lesz, Svédország 2005. január 1-jével csatlakozhatna az euróövezethez, készpénzformában pedig 2006 elején jelenhetne meg az euró Stockholmban. Perssonnak ugyanis meggyőződése, hogy országa felmentést kap annak a szabálynak az alkalmazása alól, amely szerint az övezethez csatlakozó országoknak először két évet mintegy karanténban, a valutauniós árfolyam-mechanizmusban (ERM II) kell eltölteniük.

Az Európai Bizottságnak is kételyei vannak

Az Európai Bizottság természetesen örülne, ha a svédek csatlakoznának az eurózónához, de úgy látják, hogy Svédország még nem áll teljesen készen az euró bevezetésére. A brüsszeli testület májusi jelentése szerint a skandináv ország nem teljesíti a valutaárfolyamra vonatkozó feltételt (a svéd korona árfolyama széles sávban ingadozik), továbbá a svéd központi bank sem független a politikai beavatkozásoktól.

A négy maastrichti kritérium közül három teljesítésével nincs gond: az inflációra, a stabil kormányzati pénzügyi pozíciókra (költségvetési hiányra, államadósságra) és a kamatlábakra vonatkozó mutatók rendben vannak.