Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Az Eu bírálja az amerikai protekcionizmust

2002.11.25. 10:10
Az Európai Bizottság legfrissebb jelentése protekcionista politikája miatt keményen bírálja az Amerikai Egyesült Államokat, kifogásolva azt is, hogy az USA képtelen betartani aláírt egyezményeit.
A befektetésekre és üzleti lehetőségekre összpontosító jelentés - sorban a tizennyolcadik - szerint a korábban relatíve jó kétoldalú EU-USA kapcsolat idén elkeseredett, kemény küzdelemmé alakult át.

1,1 trillió eurós forgalom

Az EU-USA kereskedelem értékét 1,1 trillió euróra becslik. Amerika nemcsak Magyarországon, hanem, Írországban, Nagy-Britanniában, Dániában, Franciaországban és Hollandiában a legnagyobb befektető.

A régi ellentétek mellett az utóbbi időszakban egy sor új adódott a két nagy gazdasági partner kapcsolatában. A legtöbb ellentmondásos intézkedést a George Bush-adminisztráció az Enron botrány után vezette be, s Európában úgy érzik, hogy az USA terror elleni harca gyakran csupán ürügy volt arra, hogy protekcionista intézkedések szülessenek, s azokat a szeptember 11. miatti intézkedésekkel álcázták.

Maradtak a hagyományos gondok is

Az Enron és WolrdCom botránya után a Bush kormányzat sietve elfogadta a "vállalkozások felelősségre vonásának törvényét", amely arra kötelezi az Amerikában üzletelni kívánó EU vállalkozásokat, hogy további két, hasonló előírást tartalmazó törvénynek is megfeleljenek. A terrorellenes háborúra hivatkozva személyes szabadságjogokat sértő intézkedéseket hoztak: Amerika előzetesen aprólékos információkat kér az európai szállító cégektől az utazókról. Mindezeken túl továbbra is gondot jelent a mezőgazdasági támogatás, az acélárak, a szellemi tulajdonjog, a vámegység kérdésköre.

Önös érdekek

Az Európai Bizottság jelentése szerint az amerikai gazdaságpolitika alakulását inkább az jellemzi, hogy belső politikai nyomás sürgeti további védőintézkedések bevezetését ahelyett, hogy nemzetközileg is megszokott megoldásokat szorgalmaznának. Az Európai Unió nyilván azért is orrol Amerikára, mert az továbbra sem ismeri el az EU-t egységes vámövezetnek és megakadályozta az EU csatlakozását a Nemzetközi Vámszövetséghez.

Az EU szerint gondot jelent az is hogy az USA legtöbbször egyoldalúan, kizárólag saját érdekeit szem előtt tartva hozza meg döntéseit és még a nemzetközi egyezmények felrúgásától sem riad vissza.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!